Átadták a kisvárdai kórház felújított konyháját

Átadták a kisvárdai kórház felújított konyháját
© Fotó: a szerző
Kisvárda – Január 26–án, péntek délután adta át a kor követelményeinek megfelelő élelmezési üzemet Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Hegyi Henrik főigazgató, a betegek és a dolgozók részére. Az átadáson jelen volt Dr. Suba László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója, valamint Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere.

Kisvárda – A 102 millió forintból felújított konyha hazai és európai forrásból valósult meg. Februártól már a kor színvonalának megfelelő konyhaüzemben történik a főzés, mosogatás, tálalás. A 2016–ban elindított fejlesztés –tudtuk meg Hegyi Henrik D. főigazgatótól– során modernizálták az év minden napján működő, csaknem ötszáz beteget és százötven kórházi dolgozót kiszolgáló konyhát.

Egyéni tálcás tálaló rendszer

A felújítás első ütemében 39 konyhai nagygépet és más eszközöket vásárolt az intézmény. Tűzhelyek, kombinált sütő–párolók, fagyasztószekrények, hűtőkamrák és még számos konyhai gép cseréjére került sor a Felső–Szabolcsi Kórházban. A második ütem fejlesztése során pedig teljesen felújították a konyhát, kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, felújították az elektromos rendszert és a légtechnikát is.

–Térségben mintegy 90 ezer embert ellátó kórház az ország egyik legszínvonalasabb kórházi konyháját mondhatja magáénak. Jelenleg ezzel a technikával az ország első öt kórházában vagyunk, mivel olyan magas szintű eszközöket, kombi tárolókat szereztünk be, amelyek kevés hazai kórház konyhatechnológiájában található meg. A konyha egyéni tálcás tálaló rendszerű, a betegek hőszigetelt burkolatú, zárt tálcán kapják meg az ételt, mely azt jelenti, hogy a betegek temperáltan, ahogy a konyhából kikerült hőmérsékleten, melegen kapják meg az ételeket–mondta a főigazgató.

A komfortérzet javítása

–Egy kórház, egy egészségügyi intézmény nem lehetne teljes azokkal a háttér intézmények felújításával, a legkorszerűbb eszközök biztosításával, mint ez a mai átadás. Mit ér a gyógyítás, ha rossz az étel, ha a háttérkörülmények, ahol az ételek előállítói dolgoznak nem megfelelőek? Ezért gondolom, hogy nagyon fontosak ezek a fejlesztések, mert az tudjuk üzenni mindenkinek, hogy nem csak az egészségügynek a gyógyító részeire kell csak figyelnünk, hanem azokra az emberekre, dolgozókra s közvetlenül a betegekre is, akik a kórházba kerülnek, hogy megfelelő színvonalú és ízletes táplálékkal tudjuk segíteni a mielőbbi gyógyulást. Az ország gazdasági növekedése és az egészségügyi fejlesztéseket célzó kormányzati szándék teszi lehetővé, hogy újabb fejlesztéseket és beruházásokat valósítsunk meg. A kormány célja, hogy Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások terén se legyenek területi különbségek.

A korszerű, magas színvonalú konyhaüzem, hatékonyabbá teszi a kórház működését, nagymértékben javítja a betegek komfortérzetét, hiszen az étel minősége meghatározóan fontos a kórházban töltött idő során. Fontos, hogy a betegek jó ízű, megfelelő tápértékű ételt kapjanak. Továbbá fontos, hogy az íz világ, az illat és a küllem is megfelelő legyen. A test gyógyulása mellett a léleknek is épülni kell, és megfelelő étel a magyar ember lelkének alapvető fontosságú – mondta Seszták Miklós.

Az átadási ceremónia résztvevői előtt a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új konyhát s ezt követően bemutatták a korszerű, minden igényt kielégítő XXI. század követelményeinek megfelelő konyhatechnológiát.

– Vincze Péter –

Címkék: , ,hirdetés