Átadták a Komoró és Tiszabezdéd közötti felújított útszakaszt

Elkerülő út épül Fényeslitkénél, mely csomópontja a 4-es főútba torkollik majd.
Elkerülő út épül Fényeslitkénél, mely csomópontja a 4-es főútba torkollik majd. - © Fotó: Racskó Tibor
Komoró, 2015. július 3., péntek (MTI) – Átadták a záhonyi komplex közútfejlesztési program keretében uniós és hazai forrásból felújított Komoró és Tiszabezdéd közötti öt kilométer hosszú útszakaszt pénteken.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a csaknem 1,4 milliárd forint értékű beruházás kapcsán elmondta, a térségben számos közútfejlesztési program zajlik, az öt elemből álló záhonyi komplex program mellett fontos a Vásárosnaménytól Záhonyig tartó M34-es gyorsforgalmi út építésének előkészítése is.

A fejlesztés korlátja azonban a forrás, éppen ezért nagy vállalás volt a kormány részéről az, hogy az erre a célra fordítható 1500 milliárd forintos uniós támogatás és önrész mellé további 1000 milliárd forint hazai költségvetési forrást biztosít az elképzelések megvalósításához – jelentette ki az államtitkár.

Tasó László elmondta, nagyon sok és látványos eleme lesz ennek az útfejlesztési programnak, de a legfontosabb, hogy a beruházások használhatók és fenntarthatók legyen.
Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója az eseményen elmondta, az öt ütemből álló záhonyi komplex közútfejlesztési program negyedik eleme a most átadott beruházás. Fényeslitkétől Záhonyig több mint 21 kilométer hosszan újultak, vagy újulnak meg a településeket elkerülő utak Tiszabezdédnél, Tuzsérnál, Fényeslitkénél és Komorónál.

Komoró és Tiszabezdéd között öt kilométer hosszban újult meg az útburkolat, a szakaszon csomópont-átépítéseket végeztek, valamint átépítettek három vasúti átjárót. A beruházás 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból valósulhatott meg – tette hozzá.

A komplex program utolsó elemének, a Fényeslitkét elkerülő útszakasznak folyamatban van az építése, az összesen 4,4 kilométeres út várhatóan idén decemberben készül el és még ebben az évben átadják a forgalomnak. A 3,6 milliárd forint kivitelezési költségű útból 3,4 kilométer az új építés, egy kilométer hosszban pedig felújítás történik.

Az elkerülő a közeli 4-es főútra egy kilométer hosszú átvezetést kap, ennek segítségével a fényeslitkei ipari-logisztikai park közúton is elérhető lesz.

– MTI –
hirdetés