Hajdú-Bihar

2013.04.02. 12:59

Az agyhártyadaganat sokáig néma maradhat

Debrecen - „Az esetek 80 százalékban ezek a tumorok szövettanilag jóindulatúak.”

Debrecen - „Az esetek 80 százalékban ezek a tumorok szövettanilag jóindulatúak.”Olvasónk szívritmuszavarokkal, hányingerrel, hányással került kórházba, s egy ott készített CT mutatta ki, hogy meningeoma-ja (agyhártyadaganat) van. Túl számos vizsgálaton és egy konzíliumon, prof. dr. Bognár László állásfoglalását szerette volna hallani, a kiválasztott eljárással kapcsolatban. Mint mondta, mire belenyugodott a gammakéses műtétbe, addigra kiderült, hogy azt mégsem tudják elvégezni nála.

– Amennyiben direkt operációra kerül sor, akkor azt én fogom elvégezni, ám ezt mindenképpen személyes konzultáció fogja megelőzni, amikor is átnézem a leleteit, az eddig készült felvételeket (CT, MR) – válaszolt az idegsebész, hangsúlyozva: ez alapvetően egy jóindulatú elváltozás.

A betegségről

– A lágy agyhártya daganat bárhol kialakulhat a koponya üregen belül, az agy és a koponya belső lemeze között. Az elhelyezkedésének megfelelően lehet olyan helyen ahol sokáig „néma marad”, és így relatíve nagy méretűvé válhat, ez lehet akár 5 centi átmérőjű daganat is – tért át a szakember a betegség ismertetésére. Prof. dr. Bognár László elmondta, ha a tumor például látó-, halló-, arcmozgató-ideg vagy motoros agykéreg közelében van az agy szövetében, akkor általában hamarabb felismerik, mivel a beteg látás-, hallásromlása esetleges bénulása segíthet az észlelésében.

Esélyek, lehetőségek

– Attól függően, hogy a daganat milyen méretű, hol van, milyenen értékű agyi területeket károsít, annak megfelelő kockázatú lehet a műtét. Ez széles skálán mozog. Lehet akár életet veszélyeztető, végleges bénulással járó, de lehet minimális kockázatú, kiváló gyógyulási hajlamú betegség is. Tekintettel arra, hogy az esetek 80 százalékban ezek a daganatok szövettanilag jóindulatúak, így ha a teljes eltávolításra kerülnek, akkor nagyon pici esély van a betegség visszatértére, és betegeink sokszor gyógyultnak tekinthetők. Azokban az esetekben, ahol elhelyezkedése folytán a daganat teljes eltávolítása fokozott kockázatot jelent, ott részlegesen távolítjuk el azt, a maradványdaganatot pedig követjük, vagy gammakéssel besugarazzuk, hogy növekedési ütemét csökkentsük – ismertette a kockázati lehetőségeket és gyógyulási esélyeket a professzor.

Feltárás nélkül

Vannak olyan elhelyezkedésű agyhártyadaganatok, ahol a tumor mérete és látóidegtől való kellő távolsága miatt első vonalbeli kezelésként a gammakést javasoljuk, s amennyiben az egyszeri, célzott pontbesugárzást követően a daganat növekedése megállt, úgy egyáltalán nem jön szóba direkt sebészeti feltárás – tette hozzá az elhangzottakhoz az idegsebészet vezetője.

 

Mi okozhatja?

Az esetek zömében kiváltó okot nem ismerünk – válaszolta kérdésünkre prof. dr. Bognár László, hozzátéve: a régen, egyéb betegség miatt koponya besugárzáson átesett pácienseknél sok évvel később előfordulhat a lágy agyhártya daganata, így tudjuk hogy van sugárzásindukált formája is. – De ehhez a koponya besugárzása kapcsán elszenvedett sugárdózisra van szükség – hangsúlyozta a szakember.

 

HBN-Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!