Átmeneti otthont épít családoknak az Oltalom Szeretetszolgálat Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. december 12., csütörtök (MTI) – Családi átmeneti otthont épít Európai Uniós pályázati támogatásból a Magyarországi Evangélikus Egyház Oltalom Szeretetszolgálata Nyíregyházán – közölte a nehéz sorsú embereken segítő szervezet igazgató-lelkésze az MTI-vel.

Laborczi Géza elmondta: az unió 280 millió forinttal, a teljes költség finanszírozásával segíti a korszerű, 1700 négyzetméteres otthon létrehozását, amelyben a hozzátartozói bántalmazások, illetve a hajléktalanság elől menekülő családokat helyezik majd el ideiglenesen.

A negyven család befogadására alkalmas épület a tervek szerint jövő novemberig készül el, de az építők, ha a téli időjárás kedvező lesz, tavaszra ígérik a munkálatok befejezését – tette hozzá a szeretetszolgálat vezető lelkésze.

A létesítményt az evangélikus egyház telkén építik fel. Az új otthonban negyven fürdőszobás lakóegység lesz. Emellett közösségi helyiségeket, könyvtárt, tanulószobát, számítógépes telecentrumot és terápiás termeket is kialakítanak.

Az evangélikus egyház Oltalom szeretetszolgálata a városi önkormányzattal kötött megállapodás alapján 2000-től lát el szociális feladatokat Nyíregyházán. A hajléktalanok ellátását teljes egészében a szeretetszolgálat végzi, és évente mintegy 400 emberről gondoskodik – ismertette Laborczi Géza.

Az éjjeli menedékhelyre 100 hajléktalant fogadhatnak be egyszerre, emellett működik egy 36 személyes családi átmeneti otthon, valamint egy 18 személyes átmeneti szálló is, egyedülállóknak. A nappali szolgáltató központ 100 személyes melegedő helyiségből, 100 adagos népkonyhából, 30 személyes, szenvedélybetegeket ellátó intézetből és öregotthonból áll, amelyben most 18 olyan hajléktalan lakik, aki már nem képes önálló életvitelre.

A jövőre elkészülő új családi átmeneti otthon európai színvonalú szolgáltatást nyújt majd a rászorulóknak. A régi otthonban csak édesanyákat helyezhettek el gyermekeikkel – ha az édesapa is ellátásra szorult, őt a város másik részén lévő hajléktalanszállón tudták befogadni. Az új átmeneti otthonban már ők is együtt lehetnek majd a családjukkal – emelte ki Laborczi Géza.
hirdetés