Áttörés a kullancs terjesztette agyhártyagyulladás ellenszerének kutatásában

Áttörés a kullancs terjesztette agyhártyagyulladás ellenszerének kutatásában
© Fotó: tass.ru
Oroszország – Orosz kutatóknak sikerült azonosítaniuk két fehérjét, amelyek a kullancs encephalitis vírusának a gazdatest sejtjeihez történő alkalmazkodásáért felelnek.

A szibériai Vektor biotechnológiai tudományos kutatóintézet egy fertőzött emberi agyból kinyert vírustörzs segítségével figyelték meg, hogy miképpen képes a vírus más élőlények – sertések és egerek – sejtjeihez alkalmazkodni – jelentették be az idei oroszországi OpenBio fórumon.

– Mindeddig tisztázatlan volt, hogy miként lehet a kullancs encephalitis vírusának több gazdája is, beleértve a kullancsot, számos állatfajt és az embert – mondta Anasztaszija Gladiscseva a kutatóprogram vezetője.

A kutatók kiderítették, hogy a vírus képes rövid idő alatt úgy módosítani a genomját, hogy alkalmazkodni tudjon az új körülményekhez. Ez olyan alapvető ismeretekhez segítette a tudósokat, melyek alapján megértették, miképpen megy végbe a kórokozó replikációja a sejteken. Sikerült ugyanis azonosítaniuk azokat a fehérjéket, amelyekben a vírus képes kicserélni az aminosavakat.

Ezen adatok birtokában olyan vírusellenes szerek előállítására nyílik lehetőség, amelyek képesek befolyásolni a szóban forgó fehérjéket, megállást parancsolva ezzel a vírusnak – idézi Gladiscsevát a TASZSZ.

– Palkó István –
hirdetés