Augusztusban: kórusfesztivál Nyíregyházán

A megyeháza dísztermében az idén is lesz „a megye napja”-koncert
A megyeháza dísztermében az idén is lesz „a megye napja”-koncert - © Archív fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Távoli kontinensek kultúrájával ismerkedhet meg megyénk lakossága.

A nagyvilág kóruszenei központja augusztusban néhány napra Nyíregyháza lesz, ugyanis az idén ismét megrendezik a megyeszékhelyen a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzust. Az érkező együttesekről, a várható programokról csütörtökön tájékoztatta a sajtó képviselőit Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója bevezetésként felidézte a fesztivál megszületésének körülményeit. A Cantemus kórusok oly sok külföldi és hazai fesztiválon vettek részt, hogy felvetődött a gondolat: Nyíregyháza kultúrát szerető közönsége is megérdemelne egy nemzetközi fesztivált. Az ötletet tett követte, s az idén augusztus 15. és 21. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a fesztivált és kísérő rendezvényét, a karvezető mesterkurzust a Kodály Zoltán Általános iskolában.

Az elmúlt időszakban mindig újabb és újabb elemekkel bővült a kétévente megrendezett fesztivál programja, az új Kodály-iskola épülete pedig segítette is a további lehetőségek kiaknázását. Ízelítőül néhány program a sok-sok rendezvényből: folklórest Nyíregyháza főterén, a megye napja a megyeháza dísztermében, gálakoncert a Continentál Arénában, hangversenyek vidéken.

– Vannak állandó vidéki helyszíneink, de keressük is az újabb optimális helyszíneket is, amelyek lehetnek templomok, hangversenytermek. Olyan településeket igyekszünk kiválasztani, amelyeken van kulturális élet, mozgósítható a hallgatóság, van minőségi elvárás. A tervezett vidéki helyszíneink ebben az évben: Gyüre, Kisvárda, Nyírbátor, Nyírbogát, Tiszadada, Rakamaz, Vállaj – fogalmazott a kórusintézmény vezetője, aki kitért újdonságokra is. – A Cantemus Fesztiválon először vesz részt argentin és dél-afrikai kórus, de vannak visszatérő együttesek is, például a holland gyermekkar vagy a japán Fény gyermekkar. Újdonság lesz az idén a visegrádi négyek kórusainak hangversenye, amelynek célja a közép-európai népek összetartozásának erősítése. A Külügyminisztérium támogatásával jönnek a fesztiválra cseh, lengyel, szlovák énekkarok, s magyar kórusokkal kibővülve adnak majd közös hangversenyt.

– Az elmúlt fesztiválok bebizonyították, s úgy gondolom, az idén is így lesz, hogy Nyíregyháza és a megye kultúrát szerető lakosai a fesztivál részesévé válnak. A Cantemus Fesztivál jó lehetőség arra, hogy a távoli kontinensek kultúrái is házhoz jöjjenek. Bízom abban, hogy a fesztivál öt-hat napja ünnep lesz úgy az itt élőknek, mint a fesztiválra érkező kórusok tagjainak – tette hozzá befejezésül Szabó Dénes.

A fesztiválon részt vevő együttesek: Hail Mary The Queen gyermekkar (Fülöp-szigetek), Stellenbosch Egyetemi Kórus (Dél-Afrika), San Juan Akadémiai Kórus (Argentína), Dongha Egyetemi Kórus (Kína), Fény Gyermekkar (Japán), Melodiya Gyermekkar (Oroszország), Nieuw Amsterdams Gyermekkar (Hollandia), Pilgrim Gyermekkar (Dél-Korea), Lark Gyermekkar (Kína), Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskar (Budapest), Rutafa Kórus (Pécel), Voces Kamarakórus (Szlovákia), valamint a V4 kórusai (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország)
hirdetés