Ausztrália kitiltotta kikötőiből a japán bálnavadászok hajóit

Canberra – Ausztrália megtiltotta, hogy a japán bálnavadászhajók használják a kikötőit. Ian Campbell ausztrál környezetvédelmi miniszter hétfőn egy rádióműsorban kijelentette, hogy “amíg ő a miniszter, a japán bálnavadászhajók ki vannak tiltva Ausztrália kikötőiből”.

Japán hat hajója ezer bálnát tervez kifogni, a hivatalos tájékoztatás szerint tudományos kutatási célból. A bálnavadászat 1986 óta kereskedelmi célból tilos, csak kutatási célból engedélyezik. Nyílt titok azonban, hogy a japánok által kutatásra kifogott bálnák húsa végül kereskedelmi forgalomba kerül.

A Greenpeace és a Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet minden évben megpróbálja megzavarni a bálnavadászokat, tavaly a természetvédőket a japán bálnavadászhajók vízágyúval kergették el. Az ausztrál környezetvédelmi miniszter figyelmeztette a japán bálnavadászokat, hogy idén tartózkodjanak a hasonló erőszaktól.

A Greenpeace az idei szezonban legnagyobb hajóját, az Esperanzát is beveti a bálnavadászat elleni tiltakozáshoz. A hajó január 25-én indul a Dél-sarkkör körüli vizekre.

A Greenpeace-nél harciasabb Sea Shepherd szervezet két hajója már az Antarktisz környékén van, az egyik fel van szerelve olyan ékkel, amellyel fel lehet hasítani egy bálnavadászhajó oldalát. A Sea Shepherd bejelentette, hogy mindent meg fog tenni a bálnavadászat megakadályozására, beleértve a vadászhajók meglékelését is.
hirdetés