Autizmus: „katasztrófahelyzet van”

A Kossuth téri ünnepségen a speciális intézmények, így a Ridens Szakképző Iskola tanulói is felléptek
A Kossuth téri ünnepségen a speciális intézmények, így a Ridens Szakképző Iskola tanulói is felléptek - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Kertész Nikoletta Zita megdöbbentő adatokkal kezdte az előadását: amíg az 1970-es években tízezer emberből egynél diagnosztizálták az autizmust, addig két éve már minden negyvenötödiknél, az arány pedig fokozatosan romlik.


– Katasztrófahelyzet van – mondta a háromgyermekes édesanya, aki eredetileg gépészmérnök és közgazdász, kisfia betegsége miatt kezdett el táplálkozástudománnyal foglalkozni. – Az első fiam egy orvosi beavatkozás után epilepsziás rohamot kapott, most 17 éves, de egy hároméves gyerek értelmi szintjén áll. Így amikor az ikerfiaim egyikéről másfél éves korában kiderült, hogy autista tüneteket mutat, elhatároztam, hogy nem nyugszom bele az orvosi diagnózisba. Nem akartam még egy beteg gyereket, és amikor a lelki tünetek mellett a teste is elkezdett leépülni, elkezdtem kutatni az okokat. Kiderült, hogy hisztamin- és ételintoleranciában is szenved, érzékeny a tejre, a tojásra, a gluténra, de még a banánra is. Kidolgoztam egy olyan étrendet, ami ez előbb említett összetevőket kizárja, Nimród pedig elhagyta az autista tüneteinek 90 százalékát. Próbál kommunikálni, az értelme ép, felveszi a szemkontaktust: „visszatért közénk” – mindez azt jelent, hogy jó úton haladunk.

A vizsgálatok megállapították, hogy bizonyos étrendi ópiátok, illetve emésztetlen tápanyagok molekulái az áteresztő beleken keresztül a véráramba, onnan pedig az agyba kerülnek, a gyermekem emiatt viselkedett úgy, mint ha be lenne drogozva. Gyógyító étrenddel azonban ez megakadályozható – mesélt saját tapasztalatairól az édesanya, aki szerint nagyon sokat segítene az érintett családokon, ha a legfontosabb vizsgálatoknak nem csupán az 1 százalékát lehetne Magyarországon elvégezni.

KM-SZA

Címkék: ,hirdetés