Az a gáz, ha a készüléken spórolunk

A téli hidegben kevés kellemetlenebb dolog van, mint ha leáll a gázkazán. Míg az ólomlábakon érkező szerelőre várunk, jégveremmé hűl a lakás. Ajánlatos a fűtési rendszert minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni, karban tartani.

Azon túl, hogy jogszabály mondja ki: 5 évenként minden tulajdonosnak kötelessége biztonsági szempontból ellenőriztetni a csatlakozó csőrendszert és a gázfogyasztó berendezéseit, a zavartalan működés érdekében ajánlatos a fűtési rendszert minden fűtési szezon előtt ellenőrizni, ha kell karban tartani, figyelmeztet a szakember.

Ligeti József a gázkészülékek, -vezetékek ellenőrzését is végző szakember a vizsgálandókat sorolja:

– Első a kémény, aztán következik az égéshez szükséges levegő, s a szellőzés ellenőrzése. Végül jön a kazán, amelynek a lángja sokat elárul: ha rövid, és kékes színű akkor rendben van, viszont, ha sárga és megnyúlt a láng, akkor tenni kell ellene. A készüléken működése közben rengeteg, égéshez szükséges levegő halad át. Eközben a levegőben lévő szennyező anyagok, porpihék, valamint a gáz égése során keletkező szennyező részecskék mind-mind lerakódnak a készülékben, s ezt kell a karbantartás során eltávolítani.

Ha elégtelen az égés

Az elszennyeződött készülék üzemeltetése a szakember szerint többes kárt okoz. Egyrészt az égése elégtelen, sokkal több korom, szénmonoxid, széndioxid és nitrogén-oxid távozik a füstgázzal, ami jelentős környezetszennyező. Másrészt a korom lerakódása a kazán alacsonyabb hatásfokát eredményezi, így a használat során magasabb lesz a gázfelhasználás, ami a gázáremelkedések tükrében egyre drágább mulatság.

– Erőteljes elhasználódás esetén, amikor a készülék hőcserélője teljesen elszennyeződött, fellép a füstgáz-visszaáramlás lehetősége is, ami viszont a felhasználó egészségét sőt életét is veszélyezteti. – hívja fel a figyelmet Ligeti József a karbantartás mellett a szénmonoxid érzékelők alkalmazására is, kiváltképp lakótérben elhyezett kazánok esetében. – Ezen ugyanis nem érdemes spórolni – teszi hozzá.

– Galambos Béla –
hirdetés