Az adózók nyilatkozathatnak a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról

Akt.:
Az adózók nyilatkozathatnak a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról
Debrecen – A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek – rendelkező nyilatkozat kitöltésével és az adóhatósághoz történő benyújtásával – a jövedelemadójuk meghatározott részéről rendelkezzenek, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és/vagy egyházi kedvezményezettekhez, költségvetési előirányzatokhoz kerüljön.

Saját kezűleg

A személyi jövedelemadó 1+1%-áról bárki rendelkezhet, aki személyi jövedelemadó bevallást vagy egyszerűsített bevallást nyújt be, illetve aki személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti. A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány része, így az a magánszemély, aki adóbevallást vagy egyszerűsített bevallást ad, (a 1153, 1153E vagy 1153ANY számú bevallás EGYSZA elnevezésű lapjának) kitöltésével rendelkezhet. Ha a bevallását vagy az egyszerűsített bevallását elektronikusan küldi be, a rendelkező nyilatkozatot is eljuttathatja az adóhatósághoz elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül. Azoknak a magánszemélyeknek, akik bevallási kötelezettségüknek munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget, a nyilatkozatot tartalmazó borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írniuk, mivel ez biztosítja az adótitok megtartását. A rendelkező magánszemély a nyilatkozatot 2012. május 10-ig köteles átadni a munkáltatójának.

Hogy jut el?

A rendelkező  nyilatkozat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is eljuttatható az adóhatósághoz egy lezárt, – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban 2012. május 21-ig. A személyi jövedelemadó 1+1%-áról rendelkező nyilatkozat benyújtásával olyan szervezeteket támogathatunk külön pénzkiadás nélkül, amelyek tevékenysége fontos számunkra és akiknek – sok esetben – ez a felajánlott összeg a működési költség egy részét is biztosítja.
hirdetés