halljunk szót!

2020.05.25. 07:00

Zöld jelzés a lagziknak

Az enyhítések ellenére több házasulandó is a következő évre ­halasztotta a nagy napot.

20200215 Karancslapujtő 2019. augusztus 3. Laczkó Péter és Jusztin Bianka esküvője.Illusztrációs fotó a "Boldogító igenek: többen kötnek már házasságot" cikkhez. Fotó: Torjay Attila TA Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Torjay Attila

– Egy kis kapkodás jellemzi a mindennapjainkat, hiszen a vészhelyzet alatt teljesen leálltunk a lakodalmunk szervezésével – mondta el lapunknak Kiss Tímea.

– Most két hónap alatt kell megszereznünk mindent, ami még hiányzik: a gyűrűket, a tortát, az aprósüteményeket. Sőt, zenésznek és fotósnak is híján vagyunk, ami egy kicsit aggaszt, hiszen ilyen kevés idő alatt nehéz olyan szakembert találni, akinek még van szabad időpontja, de bízom benne, hogy időben sikerül mindent elintéznünk – egyebek mellett így reagált az ifjú menyasszony, amikor arról kérdeztük, örül-e a június 1-gyel életbe lépő enyhítéseknek.

Ahogy az ugyanis egy hete napvilágot látott, június 1-jétől maximum kétszáz főig az egész országban megrendezhetők lesznek az esküvők. Nyilván vannak, akiknek az egyik szemük sír, a másik pedig nevet. De a többség – ideértve az esküvőszervező és fogadóhelyeket is – végre fellélegezhettek, és gőzerővel keresik a lehető legjobb megoldásokat.

Megkondulhat a nagy harang

– Hatalmas kő esett le a szívünkről, hogy végül megtarthatjuk az esküvőnket még az idén, és nem kell kéttanús polgári szertartással beérnünk – mesélte lapunknak Kiss Tímea.

– Még az év elején kezdtük a szervezést, jóval a koronavírus terjedése előtt, és már az étteremnek és a videósnak is adtunk foglalót. Így nem kell nehéz helyzetbe hoznunk őket azzal, hogy visszakérjük a pénzt.

Mivel már ez is több százezres költség volt, annak is örülünk, hogy nem buktuk az összeget. Az egyetlen, ami beárnyékolja a szervezést, hogy több, külföldön élő családtag és barát is hivatalos lenne a lagzira, és nem biztos, hogy el tudnak majd jönni. Aligha vállalják, hogy két hét karanténba vonuljanak, ahogy a jelenlegi szabályok előírják – tette hozzá.

Bőven beférnek

Ahogy azt Szabóné Gonda Gabriellától, a mándoki Forgách Kastély munkatársától megtudtuk, a veszélyhelyzet miatt alternatív időpontot is megadtak a tavaszi és nyári esküvők tervezőinek, sok pár el is halasztotta a lakodalmát, míg mások jobbnak látták, ha a következő évre teszik át a nagy napot.

– Az új kormányrendelet megjelenése után a párok zöme boldogan tette vissza az esküvőjét az eredeti időpontra. A kastély ugyan 300 fő befogadására alkalmas, a lekötött lagzik jelentős része 120–150 fős. Bőven beleférnek tehát a kormányrendelet által megadott keretbe – mondta el Szabóné Gonda Gabriella, akitől megtudtuk, hogy az újabb foglalások zöme már a következő szezonra szól, bár maradtak még szabad időpontjaik erre az évre is.

Sajnos, a belföldi szállásfoglalások nagy részét is lemondták az emberek, és egyelőre a „foglalási hullámnak” se híre, se hamva.

Viszonylag szerencsésen átvészelte a vírushelyzetet és a rendkívüli intézkedések időszakát a Kerekerdő Turisztikai Központ és a komplexumhoz tartozó Napkelte Panzió is.

Amint a panzió és turisztikai központ üzletvezető-helyettese, Hegedűs Koppány elmondta, a rendkívüli állapotot ugyan már március második felében bejelentették, de akkor az még nem érintette a szezont.

Senki nem szenved hiányt

– Az első esküvőt, ami elmaradt, április 5-én tartották volna, de akkora már több párral is egyeztettünk a fokozatosan romló helyzet miatt. Hallva, mi zajlik körülöttünk Európában, nem volt kétséges, bennünket is érinteni fog a válság.

Egyébként mindössze két esküvőt mondtak vissza, illetve egy harmadikat, de azt még a járvány előtt, attól függetlenül. Az idén összesen 45 esküvővel terveztünk, ennyi lemondás tehát elenyésző.

Tíz pár a lakodalmát átteszi 2021-re, de nem elképzelhetetlen, hogy néhányan közülük még meggondolják magukat. Persze egy év múlva sem fog senki, semmilyen hiányt szenvedni.

Valószínűleg sokan még tartanak a fertőzés egy második hullámától, ezért óvatosak, viszont olyan júniusi esküvőnk is van, ahol a fiataloknak eszükben sincs elhalasztani életük legboldogabb napját.

Számunkra a vendég a legfontosabb, mi is felajánlottunk B variációt, és nem forszíroztuk a lemondások okát – hallhattuk.

Hegedűs Koppány elárulta azt is, hogy egyetlen dolgozójuktól, az alkalmi munkára évente felkért felszolgálókról és konyhai kisegítőktől se váltak meg. Az utóbbiak évek óta hívott, jól bevált dolgozók.

Leesett a szívről a kő

– Amikor április végén a kormányszóvivő bejelentette, hogy augusztus 15-éig semmiféle tömegrendezvény nem engedélyezett, sokan megrémültek. Főleg a házasodni vágyók hívogattak, de mi is aggódtunk, hiszen folyamatban lévő pályázataink önereje került volna veszélybe.

Nagy kő esett le a szívünkről, és szerencsére a 200 főig terjedő korlátozás se érint bennünket július végéig. Mert 350 főig is fogadni tudunk násznépet, de 140-150 fős maximumlétszámokkal számolunk, így az asztaloknál az előírt védőtávolságok is könnyen tarthatóak lesznek – zárta mondandóját az üzletvezető-helyettes.

MJ, NA, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában