Magyarország

2012.12.15. 17:21

MMA-közgyűlés - Negyvenhárom új tagot választott az MMA

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Negyvenhárom művészt választott rendes tagjai közé szombati közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Negyvenhárom művészt választott rendes tagjai közé szombati közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A belépni kívánókról egységes listán szavazhatott a tagság, amely 88 igen, 2 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett az MMA nyolc tagozatába összesen 43 művészt vett fel.

Fekete György, az MMA elnöke úgy fogalmazott: az új tagok felvételével "fantasztikus értékekkel" gyarapodott az MMA.

Az új rendes tagok között van mások mellett Kósa Ferenc filmrendező, Turi Attila építész, Tornai József költő, író, műfordító, Kovács Péter festő- és grafikusművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna, Blaskó Péter, Haumann Péter és Huszti Péter színművész, Bereményi Géza író, filmrendező, Marton Éva és Tokody Ilona operaénekes, Sapszon Ferenc karnagy, Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, valamint Medveczky Ádám karmester.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a szintén rendes tagságra jelölt Nagy József "egyéb elfoglaltságai okán elállt ettől".

A közgyűlés levelező tagok megválasztásáról is döntött: 84 igen, 2 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett 43 művészt vett fel. Az új levelező tagok között van mások mellett Rudolf Mihály építész, Gyarmathy Lívia filmrendező, Normantas Paulius fotóművész, Szunyoghy András festő, grafikus, Oláh János és Iancu Laura költő, író, Vargha Mihály szobrász, Halmos Béla zenész, népzeneoktató, Rost Andrea operaénekes, Cserhalmi György, Béres Ilona és Király Levente színművész, Nagy Viktor és Tompa Gábor színházi rendező és Devich János gordonkaművész, tanár.

Az új rendes és levelező tagok teljes névsora az MMA honlapján (www.mma.hu) olvasható.

A közgyűlés elfogadta azt az alapszabály módosítást, amelynek nyomán új cím adományozásának lehetőségét teremtette meg. A postumus honoris causa címet azon kimagasló művészi tevékenységet folytatott alkotóknak adományozhatják, akik az MMA köztestület megalakulása előtt elhunytak, és az MMA társadalmi szervezet tagjai sem voltak. A művészt személyesen ismerő tag ajánlása alapján az adott tagozat terjeszthet az elnökség elé évente nyolc javaslatot, amelyről a közgyűlés dönt. Másik döntésével a közgyűlés az MMA-folyóirat megjelenésének határidejét tűzte ki 2013 szeptemberére.

A közgyűlés döntött arról is, hogy "A Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepének megerősítéséről és egyes kulturális tárgyú jogszabályok módosításáról" szóló előterjesztés jóváhagyásával, illetve az érintett törvény Országgyűlés általi módosításával a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács, a Magyar Ösztöndíj Bizottság, illetve egyéb delegálások tekintetében a személyi döntések jogát elnökségi hatáskörbe utalja, a törvény szerinti beszámolási kötelezettséggel.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!