Az álláskeresőket segíti a HEFOP

Az álláskeresőket segíti a HEFOP
A program már több éve jól működik, és folyamatosan érdeklődnek iránta az álláskeresők.

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program célja, a megyében élők gazdasági aktivitásának növelése és a regisztrált munkanélküliek számának csökkentése. A programba történő bevonást követően személyes, képességeik, készségeik, tudásuk fejlesztése, bővítése, továbbá foglalkoztatási arányuk növelése a legfontosabb. A tervek szerint összesen 2278 regisztrált munkanélküli és gazdaságilag inaktív személyt vonnak be a programba. A legtöbben a szociális gondozó és ápoló, a számítógép-kezelő és az intenzív angol nyelvtanfolyammal kombinált részprogramokra jelentkeztek.

A tartósan munkanélküliek nehezebben motiválhatók, ugyanis nehéz őket kizökkenteni a jelenlegi állapotukból. A program kezdésénél úgy gondolták, hogy lényegesen több fiatal igényli majd támogatásainkat, azonban a 30 év feletti, nem tartós munkanélküliek szeretnének élni leginkább ezzel a lehetőséggel.

– A belépőket mentorok segítik, akiknek feladata, hogy elősegítsék az ügyfelek programban tartását, segítsék az ügyfelet a személyes problémáinak megoldásában és kísérjék figyelemmel  programban résztvevők elhelyezkedését. A mentorok eddig 7173 esetben nyújtottak segítséget. A képzési program tanfolyamainak lebonyolításában 21 képző szervezet vesz részt. Jelenleg már valamennyi képzés elindult, több mint 1500 fő került képzésbe. A munkába állást munkagyakorlatszerzés támogatással segítjük. A támogatott munkáltatók között önkormányzatok, egyéni vállalkozások, és nagyobb cégek is előfordulnak. A résztvevő nők motiváltabbak, hamarabb elfogadják a részvételi kötöttségeket – mondta el Toldik Pál, a program koordinátora.

– Kiss Béla –
hirdetés