Az állományszárítás megszűnését okozhatja

Két hatóanyag tűnik el az európai növényvédelemből
Két hatóanyag tűnik el az európai növényvédelemből - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság a napokban tartott ülésén – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Lejárt az engedélyük

Nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni az EU területén a tirám és a dikvát hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról – a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában – a bizottság saját hatáskörben döntött. Ezért a tirám vagy dikvát hatóanyagot tartalmazó növényvédőszer-készítmények engedélyét minden tagállamnak vissza kell vonnia, ami azt jelenti, hogy a készítményeket, a türelmi idők letelte után, nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni a tagállamokban.

Mindkét hatóanyagot széles körben használták a termelők. A dikvát kivezetésével a betakarítás előtti állományszárítás legfontosabb hatóanyaga szűnik meg, így ez a technológia várhatóan el fog tűnni a szántóföldi növények termesztéséből.

A tirám hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2019. január 30-i hatállyal, míg a dikvátot tartalmazót 2019. május 4-i hatállyal vonja vissza az engedélyező hatóság. A határidő után nem hozhatóak be a készítmények magyarországi forgalomba hozatal céljából. Az EU-rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.

nebih.hu
hirdetés