Az almamagot is feldolgozzák

Közös szemle Csengerben a lekvárfőző üstnél
Közös szemle Csengerben a lekvárfőző üstnél
Nyíregyháza, Csenger – Százszázalékosan feldolgoznák az itt termő gyümölcsöket.


A régió egyik legnagyobb gyümölcsfeldolgozó cégével, a Szatmári Ízek Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást ez év szeptember 3-án Csengerben a Nyíregyházi Főiskola. A két fél a hosszú távú partnerségben új gyümölcsalapú készítmények kifejlesztésére szövetkezett, amelyhez a jövőben a főiskola a kutatói tapasztalatát, a gyümölcsfeldolgozó üzem pedig a gyártási és termelési kapacitását adja.

Almamag porítva

Béres Tamástól, a főiskola pr-referensétől megtudtuk, hogy a felsőoktatási intézmény az eddig megszerzett élelmiszer-ipari, kutatási tapasztalataival, szakembereivel, valamint jól felszerelt laboratóriumaival kamatoztatja majd a csengeri cég termelésben elért eredményeit, s a hallgatói figyelmét is az együttműködés felé fordítja. – A kutatás jórészt olyan gyümölcsökre terjed ki, amilyeneket a kft. is feldolgoz, ilyen az alma vagy a szilva. A cég előállította minőségi gyümölcskészítményekből már eddig is száműzték a tartósításért és a sűrítésért felelős adalékanyagokat, nem véletlenül népszerű például a szilvalekvárjuk, ami olyan, mintha a tarpai üstökben főzték volna.

– A partnerek most olyan megoldásokon törik a fejüket, hogyan lehetne azokat a nyersanyagrészeket – almacsutka, almamag – is hasznosítani, amelyeket eddig nem használtak fel. Figyelmet érdemel a japánok vákuumtechnikája is, de kutatási téma lesz a jövőben az alacsony hőfokon történő feldolgozás, vagy a gyümölcsök porítása is, amelyeket ilyen módon például a liszthez tudnának keverni a feldolgozás során.

– Az együttműködés alapját képező dokumentumot tehát dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola általános rektorhelyettese, az intézmény vezetője, dr. Kvancz József, a főiskola kancellárja, illetve Gulácsi Mihály, a Szatmári Ízek Kft. ügyvezetője már ellátta kézjegyével, s kezdődhet a fejlesztőmunka – mondta el Béres Tamás.

KM
hirdetés