Az almatermesztők oldalán az Agrárminisztérium

Hétfőn az Austria Juice előtt tüntettek az almatermesztők
Hétfőn az Austria Juice előtt tüntettek az almatermesztők - © Fotó: Sipeki Péter
Anarcs – A tárca szerint elérhető egy olyan léalma ár, amely minden fél számára méltányos.

Nyíregyháza. „Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermesztő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésre alapozott megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.”

Ezzel indítja az agrártárca azt az állásfoglalást, amelyet kedd reggel küldött el szerkesztőségünknek. A minisztérium többek között rámutat: Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az alma sűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ.

Az érdekek védelmében

Az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi alma sűrítmény árakat. Ez az árszint gazdasági számítások alapján a 2014. évi 17,2 Ft/kg átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is lehetővé teszi a legyártott alma sűrítmény értékesítését világpiaci árakon.

– A fentiekre tekintettel az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket. Ezért támogatjuk az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják – tudatta szerkesztőségünkkel a szaktárca.

KM-NyZs


Anarcs - Nyár végén, ősz elején mindig nagy a tömeg az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, így aki hétfőn délelőtt arra autózott, talán csak arra figyelt fel, hogy az út mindkét szélén személyautók állnak hosszú, hosszú sorban. A lassításra kényszerülő közlekedők azonban azt a több száz gazdálkodót i...
Nyíregyháza - „Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára” – hívja fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), reagálva az almatermesztő gazdák hétfői tiltakozására. A MAGOSZ az alábbi állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkhö...
hirdetés