Az Alzheimer-kór ellen a tánc (is) a recepten!

Dr. Nyéki Gabriella előadására, rendhagyó, különleges könyvére sokan voltak kíváncsiak
Dr. Nyéki Gabriella előadására, rendhagyó, különleges könyvére sokan voltak kíváncsiak - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – „A legegészségesebb fizikai aktivitás, mely védelmet nyújt a demenciával szemben: a gyakori tánc” – ezzel a meglepő kijelentéssel indította előadását dr. Nyéki Gabriella csütörtökön a Jósa András Kórház Onkológiai Tömb konferenciatermében.

S ugyanezzel a megállapítással kezdődik a könyve is, amelyet „Tangó & dió – Tánccal az Alzheimer-kór ellen” címmel írt, és amelyet most az Ezüst-kor Egészségügyi Nyugdíjasok Egyesülete meghívására mutatott be.

A már huzamosabb ideje Ausztriában dolgozó orvos-igazgató különös jelenségre figyelt fel: a gyógyszállodába 1-3 hetes kúrára érkező vendégek, páciensek között nagyon sokan vannak 80 év fölötti emberek, akik elképesztően jó fizikai és szellemi kondícióval rendelkeznek. Mi a titkuk? – tette fel nekik a kérdés dr. Nyéki Gabriella, és kapott egy sor kiszámítható választ (tiszta levegő, napfény, sok mozgás), és meghökkentőt is: sok tánc. Alaposan tanulmányozni kezdte az alternatív gyógymódokat (Ausztriában meglepően sokrétűen foglalkoznak ezzel), ezen belül a tánc hatását, amely a megelőzésben játszik nagy szerepet.

Saját megfigyeléseit amerikai tanulmányok is megerősítik. Kollégái és páciensei arra kérték: írjon egy könyvet saját életéből, illetve tapasztalataiból kiindulva. Megtette, és történetei, tanácsai mindenkinek hasznosak lehetnek. S hogy mit keres a címben a dió? Nos, ez is a könyv egyik érdekessége.

KM-NyZs
hirdetés