Helyi közélet

2010.11.16. 11:56

Beázik a beregszászi főiskola

<p>Beregszász - Olvasóink cserépjegy vásárlásával segíthetik Kárpátalja egyetlen magyar felsőoktatási intézményét.</p>

Sürgős cserére szorul a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főépületének tetőszerkezete. A tető befedéséhez 270 ezer darab cserépre lenne szükség. A munkálatok költségeivel (régi cserép leszedése, gerendák pótlása, tartólécek cseréje, fóliázás, bádogos munkák, csatornázás stb.) együtt egy hódfarkú agyagcserép, mire a helyére teszik, 48 hrivnyába, vagyis 1800 forintba kerül.

Az ukrán állam nem támogatja a felújítást, ezért az épület megmentése érdekében A Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány cserépjegyeket árusít.

A Kelet-Magyarország örömmel állt a kezdeményezés mellé, és arra kéri olvasóit, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten vásároljanak cserépjegyeket. Az adományozók erről névre szóló számozott tanúsítványt kapnak. Nevük felkerül a főiskola honlapjára, valamint arra a tisztelettáblára, melyet a főiskola bejáratánál helyeznek el a tetőszerkezet megújulása után.

Nyíregyházi segítség

A főiskolai oktatás beindításában annak idején nagy szerepe volt a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolának: 1994-ben a főiskola tanárainak segítségével indult el a kihelyezett levelező képzés Beregszászon. 2002-ben az Illyés Közalapítvány és az Apáczai Közalapítvány támogatásával elkezdődött az egykori beregszászi törvényszéki épület, a főiskola későbbi főépületének felújítása. Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy magyarországi és ukrajnai nag városokhoz fordul segítségért. Az intézmény a felújított termet a támogató városról, önkormányzatról nevezte el.

A beázások miatt most veszélybe került az eddig elvégzett munka, ezért kérik, hogy aki teheti, támogassa a tető felújítását. A befizetéseket a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány erre a célra elkülönített számlájára várják: KMFA, OTP Bank nyíregyházi fiókja 11744003-20387349, adószám: 18795897-1-15.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában