Az anyagi kár másodlagos

Előrébb hozhatják egyes támogatások kifizetését
Előrébb hozhatják egyes támogatások kifizetését - © Illusztráció: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A hamarosan véget érő meggyszezon eddigi tapasztalatairól beszélt Keczkó Péter.


– Néhány nap múlva véget ér a szezon, most már semmiféle kormányzati beavatkozásra nincs idő. Pedig szükség lett volna rá és lesz is a jövőben, hiszen az erőviszonyok extrém mód eltolódtak az óriási piaci szegmenst birtokló német nagykereskedők és gyártók irányába, akik ezzel a pozíciójukkal a végletekig visszaélnek – fogalmazott lapunknak Keczkó Péter, a nagycserkeszi Penta TÉSZ vezetője, majd hozzátette: a meggyszövetségnek volt egy konkrét kérése a kormányzat felé.

– Azt javasolták, hogy kapjanak a meggytermesztők valamilyen árkiegészítést, hogy az idei alacsony árak miatt elszenvedett veszteségeik csökkenjenek. Ezzel párhuzamosan úgy gondolom, a probléma messze túlmutat azon, hogy most kapunk-e kilónként huszonöt forintot vagy sem. Igazából nem is támogatásra van szükségünk, mert támogatni az öregeket és betegeket kell. Mi a saját erőnkből „állítunk elő” egy értékes terméket, melyet a közel 750 milliós európai lakosság igényel is. Az Agrárminisztérium részéről az első körben olyan segítségre számíthatunk, hogy az AKG és a termeléshez kötött gyümölcstámogatás kifizetését előrébb hozzák. Ezen kívül egy kamatmentes hitelprogram is a gazdák rendelkezésére áll majd – foglalta össze a szakmai egyeztetés főbb pontjait Keczkó Péter.

Nem ez a dolguk

– Azt viszont le kell szögezni, hogy sem a minisztérium, sem pedig az agrárkamara nem fogja eladni helyettünk a meggyet, nem is a dolguk. Ne felejtsük el, hogy a kialakult meggyáraknak nagyrészt mi, meggytermesztők vagyunk az okozói, ugyanis bármilyen árat mondanak a vevők, a meggy ugyanúgy ömlött be a gyárakba – fogalmazott önkritikusan a Penta TÉSZ vezetője, majd hozzátette: azt a lemezt pedig már fel se tegyük, hogy mi lesz Juliska nénivel, mert a nyolc meggyfájáról nincs hova leadnia a meggyet. Európai, sőt már hazai léptékben sem számottevő az ilyen hobbikertészek termelése, az a világ már elmúlt.

– Várhatóan azért számos olyan profi meggyes gazdálkodó is lesz, akinek a szeme láttára fog lehullani és elrohadni az idei termése, mert nem lesz hová bevinnie a meggyet. Ezt pedig tényleg nehéz feldolgoznia egy lelkiismeretes gazdának, ilyenkor az elszenvedett pénzügyi veszteség csak másodlagos. Azonban senki nem tart pisztolyt a fejünkhöz, hogy meggyel foglalkozzunk. Meg kell érteni, farkastörvények uralkodnak, költségeket kell csökkenteni, na meg a versenytársakat. Mindenki nyugodjon meg, a német nagykereskedők és multinacionális élelmiszergyártó cégek ugyanúgy „lerágják a húst” a lengyel és a szerb termelő csontjáról is, mint a mienkről – vélekedett Keczkó Péter.

– A termékünk, piacunk európai, így a megoldásnak is európainak kell lennie. A feldolgozóiparunk elsorvadásának okait is meg kell vizsgálnunk ahhoz, hogy előrébb léphessünk. A feldolgozó nem ellenség, az ő torkát ugyanúgy szorítja a német nagykereskedő, csak hát nekik van kire áthárítani a károkat. Látható tehát, hogy, paradox módon, pont a termelő áll a tápláléklánc legalján, csak azért megnézném, hogy ez a sok milliárd eurós iparág és kereskedelem mit kezdene magával, ha mi csak egy évre azt mondanánk, hogy nem csináljuk tovább.

TG


Aki legalább 110 forintos kilónkénti áron már túladott a meggyén, „elégedett” lehet
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A bő termés, a nyári forróság és a termesztői kör szervezetlensége is alávágott az árnak. – Az időjárás mellett leginkább a külföldi vevők hatnak a meggypiacra – írtuk múlt szombaton a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma...
Piacképes áru, nehézkes szüret
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A mennyiséggel nincs baj, a minőséggel és az árral annál inkább. Mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a tavalyi termés 59,8 ezer tonna volt, az idén ennél jobb eredményre számít a testület. Az éves meggyfo...
hirdetés