Az anyai szív másképp dobban

Vasárnap az ő napjuk
Vasárnap az ő napjuk - © Illusztráció: ÉKN-archív
Nyíregyháza – Május első vasárnapján az anyukákat köszöntjük virággal, öleléssel.

– Minden nő életében két igazán meghatározó pillanat van, amikor édesanyává, majd amikor nagymamává válik – fogalmazott még a születés hete rendezvénysorozat megnyitóján Pap Judit, a Jósa András Oktatókórház ápolási igazgatója.

Azt tudom, hogy milyen csodálatos érzés anyának lenni.
Pap Judit

Az anyák napja kapcsán kiegészítette: – Most még csak azt tudom, hogy milyen csodálatos érzés anyának lenni, hogy minden percet, pillanatot, reggelt és estét ez határoz meg az életemben. Van egy fiam, akire büszke lehetek, akiért minden nehézségen könnyebben túlteszem magam, az a legfontosabb feladatom, hogy boldog gyermekként felnőve sikeres és kiegyensúlyozott emberré váljon – mondta egyfajta hitvallásként Judit, majd nevetve mesélte: mielőtt Gábor megszületett, nyolc évig a gyermekosztályon dolgozott ápolónőként, mégis kétségbe esett, s úgy érezte, soha nem látott még újszülöttet.

– Nagyon sokat segített az édesanyám és az anyósom, hogy a tanácsaikkal, tapasztalatukkal ott voltak mellettem, számíthattam rájuk. Sokat köszönhetek nekik és az imádott nagymamámnak is, és úgy nem múlhat el anyák napja, hogy mindegyiküket ne köszöntsem – tette hozzá a kórház gyermekosztályának osztályvezető főnővére. Biztos abban, hogy a ma már 12 éves fia, ahogy mindig, meglepetéssel készül vasárnapra. Arra a kérdésünkre, hogy megváltozott-e anyaként a beteg gyermekek szüleihez a hozzáállása, azt válaszolta, az erős empátiája megmaradt, s édesanyaként még jobban megértette az aggodalmukat, mert az anyai szív másképp dobban, ha a gyermekről van szó.

Megtudtuk, hogy a kórházban gyógyuló apróságok is készülnek anyák napjára, ám ez legyen meglepetés… Mert Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az anyukákat és a nagymamákat, de a világ minden táján van egy nap, amikor őket ünnepeljük.

– KM –

Anyák napja a világban

Február második vasárnapja: Norvégia

Március 3.: Grúzia

Március 8.: Afganisztán, Bulgária

Március 21., a tavasz első napja: Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia

Március 25.: Szlovénia

Május első vasárnapja: Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország

Május második vasárnapja: USA, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország, Ukrajna

Május 10.: Guatemala, Mexikó, Hongkong, India, Pakisztán, Szingapúr

Május 26.: Lengyelország

Május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország

Június második vasárnapja: Luxemburg

Augusztus 15.: Costa Rica, Belgium,Antwerpen

Október második hétfője: Malawi

Október harmadik vasárnapja: Argentína

November utolsó vasárnapja: Oroszország

December 8.: Panama
hirdetés