Az anyakönyvvezetővel töltötte a nászéjszakát a szatmári férfi – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„Naponta nyolcvan–száz mázsa kenyér hagyja el a Nyírbátori Sütőüzem telepét, sűrűn fordulnak a szállítójárművek” – írtuk hatvan évvel ezelőtt
„Naponta nyolcvan–száz mázsa kenyér hagyja el a Nyírbátori Sütőüzem telepét, sűrűn fordulnak a szállítójárművek” – írtuk hatvan évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. július 18., vasárnap

Három napig lógott a kötélen egy életunt cipész

Különös módon vetett véget életének egy nyíregyházi cipész. Bezárkózott a szobájába, egy létrát támasztott a cserépkályhához, átmászott mögé, kötelet kötött a kályhacsőre, és arra felakasztotta magát. Három napig lógott a kötélen, amíg észrevették. Annyira meg volt már puffadva a hulla, hogy nem tudták kivenni a kályha mögül, csak úgy, hogy elbontották a kályhát. A cipész zsebében búcsúlevél helyett egy pálinkásüveget találtak.

1948. július 20., kedd

Bemutatják a tornyospálcai gyapotültetvényt

A Mállerd debreceni erdőigazgatósága mához egy hétre tanulmányi értekezletet tart a Tornyospálca határában lévő ricsikatanyai erdőgazdaságban. Az értekezleten bemutatják többek között a hároméves terv keretében telepített gyümölcsöst és Ricsikatanya különlegességét: az új gyapotültetvényt.

Sürgősen le kell váltani a benzinkutast

Az autósok jogos panasszal fordultak szerkesztőségünkhöz. A déli órákban, amikor a forgalom a legnagyobb Nyíregyházán, a Korona előtt lévő Kossuth téri benzinkút zárva van. A benzinkutas már 12 óra előtt lakattal elzárja a kutat, és mint aki jól végezte dolgát, hazamegy a városon kívüli lakására. Az átmenő autók ácsorognak órákszámra a benzinkút előtt, és várják, mikor hajlandóak azt ismét kinyitni, pedig nagyobb városokban még éjszaka is szolgálatot tartanak. Nem lehet megállítani az autóforgalmat, mert a benzinkutas több kilométerre lakik a várostól.

Hatvan éve írtuk

1958. július 16., szerda

A rivedercsi Nyíregyháza

Ritka madár a külföldi, s még inkább a külföldi gépkocsi Nyíregyházán. Nem is volt csodálnivaló, hogy tegnap délelőtt legalább két tucat magyar mustrálta a Kossuth téren parkírozó kis kocsit. A törpe FIAT orrán itáliai lobogó lengett. A kormánykeréknél szénfekete hajú fiatalember ült, mintha nem is a távoli Milánóból, hanem valamelyik helyi mozi olasz filmjének kockájából pattant volna elő. Pedig mint kiderült, hús-vér olasz. Champiti Leonardo fogtechnikus csak pár percre állította le a motort Nyíregyházán, hogy a Széchenyi utcai bankban forintra váltson néhány lírát. Csakhogy akadt egy kis bökkenő: hogy talál oda? Végül egy biciklista védte meg a becsületet, mivel gagyogott valamit németül, amit az olasz megértett. Miközben a férj gyalogosan rótta a nyíregyházi utcákat, a tarka ruhás olasz asszony a templom hűvösében oroszul próbálkozott. Kiderült, hogy az olasz nő nem is olasz, hanem ukrán. A II. világháborúban a németek deportálták, és Németországban ismerkedett meg a férjével. Most Kijevbe tartanak, az asszony rokonaihoz. Magukkal viszik a három göndör fürtű apróságot is, akik ügyet sem vetettek a fürkésző tekintetekre, folytatták a civódást. Közben olasz cigaretta került elő. De lám csak, meglepetésre a gyűrűző tömegben egy szőke nő tört utat magának – olasz szóval! A váratlan honfitárs, aki Nyíregyházán talált párt magának, született olasz, milánói. A rövid ismerkedés, a cigarettaszünet véget ért, amikor megérkezett a férj. A kis kocsi tovagördült, csak a szellő lengette a zászlócskát, és visszahozta a szót: „A rivedercsi” – a viszontlátásra!

Ötven éve írtuk

1968. július 18., csütörtök

Kisvárdai sajt az arab államokba

A Rudas László utcában szerényen húzódik meg a megyei tejipari vállalat kisvárdai üzemrészlege. Talán csak annyit tudnak még a kisvárdaiak is, hogy a község tejellátásán és a takarmányként hasznosított savó előállításán kívül semmi más jelentősége nincs ennek a néhány helyiségben dolgozó üzemnek. Pedig az üzem gyártmányai az országhatáron is túljutnak. A megye tejfeleslegéből átlagosan napi 70–80 ezer litert dolgoznak fel száraz kazeinnek, ami fontos ipari nyersanyag. Emellett naponta ötezer liter juhtejet dolgoznak fel sajtkészítménynek, amely a „Kaskaval” nevet viseli, s közkedvelt az arab államokban – a termelés 98 százalékát oda exportálják.

1968. július 20., szombat

Kutyaneveket gyűjt

Érdekes hobbija van az egyik paposi pedagógusnak: évek óta gyűjti a kutyaneveket. A naplójába több száz kutyanév került már, amelyek legtöbbször összefüggnek a napi és világeseményekkel.

Negyven éve írtuk

1978. július 16., vasárnap

Üzem a Túró Rudinak

Kevés nagyobb tejfogyasztó akad az országban, mint a mátészalkai tejporgyár. A 150 főt foglalkoztató korszerű üzemben napi 190 ezer litert használnak el belőle és alakítanak át tejporrá. Most épül itt a közel 100 millióba kerülő új túróüzem, ahol – a jelenlegi mostoha körülmények után – korszerű viszonyok között állítják elő a gyerekek között oly kedvelt, és az országban egyedül itt gyártott Túró Rudit.

1978. július 19., szerda

Elcserélt nász

Nem mindennapi esemény foglalkoztatja ezekben a napokban az egyik szatmári község lakóit. Férjszöktetés történt a faluban, mégpedig nem is akárhogyan: egyenesen az esküvőről, a lakodalmas vacsora után. Az esküvő annak rendje-módja szerint a tanácsházán lefolyt, az „igenek” után az ifjú pár a vendégekkel együtt vacsorához vonult. Meghívták a lakodalomba az esküvőt hivatalosan szentesítő anyakönyvvezetőt is. A nagy pálfordulás a vacsora után következett be, amikor az újdonsült férj szabályszerűen megszökött a még hajadon anyakönyvvezetővel. A férj állítólag úgy nyilatkozott, hogy a nagy szerelem hirtelen jött, az esküvő napján szeretett bele az anyakönyvvezetőbe. A világraszóló lakodalom az elmúlt szombaton volt, azóta a nászút is véget ért. A faluban most a fejleményeket várják. Annyi bizonyos, hogy az anyakönyvvezető nem ment be a hivatalába, beteget jelentett. A férj sem jelentkezett még az elmulasztott nász­éjszakáért…

KM
hirdetés