Az anyanyelv nem némulhat el

Kőrösmezői tanévnyitó: ki tudja, meddig tanulhatnak még magyar nyelven
Kőrösmezői tanévnyitó: ki tudja, meddig tanulhatnak még magyar nyelven
Nyíregyháza – „Egy olyan intézkedéssorozat első állomásánál vagyunk, amit meg kell akadályozni.”

– A kárpátaljai magyar kisebbség rendszerváltás utáni történetében nem csak szokatlan, de egyedülálló is mindaz, ami ma Ukrajnában történik – fogalmazta meg dr. Szilassy Géza, a Periférián Kulturális Alapítvány elnöke azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy szolidaritási és tiltakozó megmozdulást szerveznek szeptember 29-én a Korányi Frigyes utcai ukrán konzulátus elé, arra kérve Nyíregyháza civil szervezeteit, hogy csatlakozzanak.

Átírják a régi petíció szövegét

A kezdeményezés apropóját az adta, hogy szeptember 5-én az ukrán parlament olyan oktatási törvényt szavazott meg, amely súlyosan sérti, sőt ellehetetleníti a magyar kisebbség alapvető közösségi jogát és anyanyelvhasználatát az oktatásban.

Egy petíciót is megfogalmaztak, amelyet az ukrán konzulátuson keresztül kívántak eljuttatni a 18 órától kezdődő tüntetés során Petro Porosenkóhoz, arra kérve az államelnököt, hogy akadályozza meg ezt a végzetes lépést. „Nincs értelme néhány tucatnyi szavazatért kockára tenni Ukrajna jövőjét néhány szélsőséges parlamenti képviselő miatt.” – olvashatjuk a mára okafogyottá vált petíció szövegében, ugyanis az ukrán államelnök hétfőn aláírta a kijevi parlament által elfogadott ominózus törvénytervezetet.

Példátlan ötpárti tiltakozás

– Leghátrányosabb helyzetben a kárpátaljai magyar kisebbség van a világon. Ezért is volt előremutató a rendszerváltás után elsőként megkötött ukrán–magyar szerződés, ami szentesítette a kárpátaljai kisebbséget megillető etnikai, vallási és kulturális jogokat. Most mindez veszélybe került – fogalmazott dr. Szilassy Géza, majd hozzátette: – Jól jellemzi a hazai felháborodást, hogy a magyar parlament páratlan módon ötpárti határozattal ítélte el, s tiltakozott a törvénytervezet ellen. Ezt követően határoztunk úgy, hogy a tiltakozást érdemes a civil a közösségekre is kiterjeszteni, egy politikamentes demonstrációval adva hangot a szolidaritásunknak a kárpátaljai magyarság mellett. Feltehetően az európai kultúra pártolói számára is érthetetlen ez a kisebbségek felé irányuló gyűlölet most, amikor Európa társulási egyezményt kötött Ukrajnával. Holott éppen ezek a kisebbségek tölthetnének be híd szerepet Ukrajna és más szomszédos országok között.

A sajtótájékoztatón megjelent Dalmay Árpád, aki a Periférián Alapítvány kuratóriumának a tagjaként, alapítójaként és magánemberként elmondta, hogy ha ez az oktatási törvény életbe lép, minden, az elmúlt évtizedekben Kárpátalján elért eredmény elveszni látszik.

Mindketten figyelmeztettek, hogy már készül a nemzetiségeket teljesen ellehetetlenítő nyelvtörvény, s ha szótlanul tűrjük a törvénytelenségeket, nem állnak meg a kisebbségi jogok teljes eltiprásáig.

Veszélyben vannak az eddig elért eredmények

– Ukrajna függetlenné válásával csodálatos eredményeket tudtunk elérni: visszaállítottuk települések, utcák régi magyar nevét, használhattuk a magyar szimbólumokat, jelképeket, a közigazgatási épületeken ott loboghatott a magyar nemzeti trikolór, szabadon énekelhettük a Himnuszt és a Szózatot, szobrokat, emléktáblákat állítottunk, a települések ősi címereit hoztuk vissza. Pozsonytól Szabadkáig, Kolozsvártól Bécsig büszkén meséltem, hogy a szellemi szabadságjogokat mi élvezzük a leginkább. Még népszavazást is tartottunk a magyar autonóm körzet létrehozásáról mi, kárpátaljai magyarok, de az utóbbi években valami elromlott – adott hangot elkeseredésének Dalmay Árpád, a Beregszászi járás magyarságának egykori vezetője, a KMKSZ járási szövetség, majd a Beregvidéki Magyar Kulturális Szövetség korábbi elnöke. – Beregszászon pár éve ukrán nacionalisták tartottak felvonulást a város utcáin, ami Ungváron március 15-én gyakran megismétlődik, s késhegyre kívánják a magyarokat. Az ukrán közoktatás vezetői sajnos nem hajlandóak tudomásul venni, hogy az ukrán nyelv a nem szláv kisebbségek számára idegen. Csak remélni tudjuk, hogy nem lép életbe ez a törvény, mert ez tragikus lesz mindenki számára – hangsúlyozta Dalmay Árpád.

KM-MJ
hirdetés