Az aranyló méz gyógyító ereje

Pergetés előtt: ebben a napraforgó táblában értékes virágmézet gyűjtöttek a méhek
Pergetés előtt: ebben a napraforgó táblában értékes virágmézet gyűjtöttek a méhek - © Fotó: Sipeki Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A nektár csak a méh jutalma, a növénynek egyéb okból semmi szüksége rá.

Tavasszal a levegő megtelt virágillattal. Szirmokat bontottak a gyümölcsfák, kivirult a cseresznyefa, virágzott a meggy és a barack, s a méhek róni kezdték mézgyűjtő útjaikat. Munkájuk végtermékéről, a mézről fontos tudni, hogy nemcsak finom, de gyógyító erővel is bír. Erről Hegyi József méhész, apiterapeuta mesélt a hallgatóságának áprilisban, Nyíregyházán.

A háborúban a legsúlyosabb sebeket is mézzel kezelték.” Hegyi József

Látványos gyógyulások

Az 500 családos állománnyal méhészkedő szakember gazdálkodó családba született, s régtől fogva foglalkoznak méhészettel. Hamar felfigyelt arra, hogy bár a méhesgazdák kemény fizikai munkát végeznek, az átlagosnál jobb egészségi állapotnak örvendenek, s hosszabb ideig is élnek. Megfigyelte, hogy amikor az ismerőseinek egy kis virágport vagy propoliszt adott a nyavalyáikra, látványos gyógyuláson mentek keresztül. Ráébredt, ezzel érdemes foglalkozni, s kijárta mindazokat az iskolákat, amelyek ahhoz kellettek, hogy apiterapeutává válhasson. – Minél sötétebb egy méz – ilyen a gesztenyeméz –, annál több benne az ásványi anyag, s nagyobb a gyógyító ereje. Nem véletlenül használják rákmegelőzésre. A méznek kitűnő a sebgyógyító hatása is. Régen, a háborúban a legdurvább, szakadt sebekre is ezt tették, mert jól hámosít, vízelvonó tulajdonsága miatt kiszívja a gennyet, s a fájdalmat is hatékonyan csillapítja.

Az életerő királyi eledele

A kiváló méhész elmondta azt is, hogy a szupermarketek polcain található mézektől ne várjunk túl sokat, a hőkezelés miatt elveszítették a beltartalmi értéküket. A méz ugyanis maximum 45 fokig hevíthető veszteség nélkül, s például a macimézeket a tölthetőség, szűrhetőség érdekében 70 fokig is fölmelegítik. Aztán ott a csodálatos, jellegzetes ízű, zselészerű, sárgásfehéren csillogó méhpempő, a fiatal dajkaméhek garatmirigy-váladéka. A királynő tápláléka, ezért is nevezik királyi eledelnek, azaz royal jelly-nek.

– Kevés van belőle, nagyon nehéz megtermelni, pedig hihetetlen túlélési potenciál van benne, s döbbenetes a sejtszintű regeneráló hatása. Elképzelhetjük, mire képes, ha egy négy évig élő méhanya a segítségével minden nap képes a saját testsúlyával megegyező mennyiségű petét lerakni. Kitűnő méregtelenítő, megnyugtatja az idegeket, s a női hormonháztartást is rendbe rakja, így segítve a fogamzást.

– KM-MJ –
hirdetés