Az árnál is sebesebben futottak

A környezet szépsége és a pompás idő is közrejátszott abban, hogy minden futamban többen vettek részt a tavalyinál
A környezet szépsége és a pompás idő is közrejátszott abban, hogy minden futamban többen vettek részt a tavalyinál - © Fotó: Fülöp Zoltán
Tiszabercel – Futóverseny a gáton: negyedik ízben indult útnak a mezőny a tiszaberceli műemléktől.

„Fuss az árnál sebesebben!” – az idén is e gondolat jegyében várták az érdeklődőket Tiszabercelre, a műemlék szivattyútelephez a napokban a szervezők, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) munkatársai. Ezzel folytatták a Gátőrfutás elnevezésű 2015-ös országos kezdeményezést, amelyet akkor a víz világnapja alkalmából hazánk összes vízügyi igazgatósága egyszerre tartott meg.

A FETIVIZIG rendezvénye olyan sikeresnek bizonyult, hogy a vezetőség elhatározta: hagyományt teremtenek. Az első két évben az eseményt a víz világnapján rendezték meg, azonban a március végi, a szabadtéri sportolásra még nem ideális időjárás miatt tavaly már a Föld napja közelébe tették át az időpontot.

Megyén kívülről is érkeztek

Az immár negyedik alkalommal a gátra invitált futók versenyének a Tisza árvízvédelmi töltése adott helyet. A mezőny a műemlék szivattyútelep mellől startolt, majd a különböző távok fordítópontjairól ide is érkezett célba. A szélcsendes, meleg idő kedvezett a különleges megmérettetésnek, minden futamban többen vettek részt, mint tavaly. Összesen 177-en neveztek be a négy táv valamelyikére a legkülönbözőbb korosztályokból. A legfiatalabb futó három, a legidősebb 66 éves volt. A szebbik nem képviselői 81 fővel, a fiúk és a férfiak pedig 96 fővel képviseltették magukat. Szép számmal voltak a megyén kívülről jelentkezők is, a legmesszebbről – Budapestről – Katona Tamás, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője érkezett.

Az 500 méteres gyerekfutamon a kisebbek a szüleikkel együtt, akár kézen fogva is teljesíthették a távot. Utánuk a három további távon egyszerre indultak el a felnőtt versenyzők. Minden célba érkező érmet és csomagot vehetett át. A szervezők valamennyi kategória első helyezettjeit oklevéllel és serleggel jutalmazták, a gyerekfutam korcsoportjainak első három helyezettjei ajándékcsomagot is kaptak.

Dobogó homokzsákokból

Tiszabercel önkormányzata is támogatta a rendezvényt, valamennyi kategóriában a legjobb időeredményt elérő helybeli lakost különdíjban részesítette.

Az idei gátfutás résztvevői között is voltak visszatérők, s köztük akadtak olyanok is, akik felállhattak a dobogó valamelyik fokára – illetve homokzsákjára, hiszen a szervezők stílszerűen homokzsákokból építkeztek.

Az eseményen a szervezői munkán kívül is kitettek magukért a FETIVIZIG munkatársai; például Pesel Antal gazdasági igazgatóhelyettes futás közben babakocsiban tolta kétéves ikerunokáit.

Meghatározó sportesemény

– A szándékunk az volt a rendezvénnyel, hogy a hivatás fontosságát elismerve tisztelegjünk a vízügyi dolgozók előtt, akik a természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Munkájuk semmivel sem helyettesíthető az árvizek és a belvizek elleni védekezésben, a vízgazdálkodási létesítmények fejlesztésében, fenntartásában – fogalmazott Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója.

A térség immár meghatározó tömegsporteseményén nem unatkoztak a kísérők, családtagok, szurkolók sem: a helyszínen fotókiállítás várta az érdeklődőket, a ­szivattyútelep épületében pedig körbe kalauzolták a látogatókat a FETIVIZIG munkatársai.

Lenyűgöző környezetben

– A Felső-Tisza-vidék legrégebbi gőzüzemű szivattyútelepe a tiszaberceli, 1896-ban adták át rendeltetésének. A telep 71 éven át működött, s 1983-ban műemléki védettséget nyert. Hazánkban és Európa-szerte érdeklődés övezi, a látogatókat ma is lenyűgözi a régi gépészektől öröklött gondossággal karbantartott gépek látványa, s a természeti környezet is emeli a gátfutás fényét: a töltésen haladva az egyik oldalról a Tisza, a másikról pedig virágzó almáskertek nyűgözik le a futás szerelmeseit – mondta a helyszínválasztásról Bodnár Gáspár.

– Nádasi Zoltán –

Címkék: ,hirdetés