Az árvíz és a belvíz ellen küzdött a főmérnök Paposon

Az ünnepség résztvevői elhelyezték az emlékezés koszorúit
Az ünnepség résztvevői elhelyezték az emlékezés koszorúit
Papos – Az Ecsedi-láp Lecsapoló és Szamos bal parti Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat igazgató főmérnökére Péchy Lászlóra (1860–1948) emlékeztek a napokban Paposon.


– Harminchét éven át vezette Péchy László a társulatot, ami jelentős munkát végzett az Ecsedi-láp lecsapolásában és Szatmár árvíz- és belvízvédelmi rendszereinek kiépítésében. Ez a szervezet is megszenvedte a trianoni békeszerződés negatív hatásait, hiszen területének jelentős része a határon túlra került. Központját Nagykárolyból Mátészalkára helyezték át, Péchy László pedig a család paposi birtokára költözött – tájékoztatta lapunkat Lőrincz Károly, a budapesti Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának elnöke.

A korabeli társulat magyarországi területén ma az Ecsedi-láp Kraszna bal parti Vízgazdálkodási Társulat működik. A paposi önkormányzat a Péchy család egykori kastélyának a kertjében (az épületben ma óvoda működik) állította fel Péchy László mellszobrát. Születésének 156. évfordulóján a helyi önkormányzat és a Hóvirág Nyugdíjasklub a Vízitársulati Vezetők Nyugdíjasklubjával összefogva Péchy László emlékének ápolására koszorút helyezett el a szobornál és a sírján a paposi temetőben.

KM
hirdetés