Az E/2-es után jön a többi

A tervek szerint szeptember elejére befejeződik a Miskolci Egyetem kollégiumainak rekonstrukciója. A Miskolci Egyetem kollégiumi és irodaház-rekonstrukciós programjának első szakasza lezárult.

A felújítás alatt álló kollégiumi épületek közül az elsőt – az E/2-est – átadták.

A rekonstrukció 2005 júliusában indult el. A PPP konstrukciójú közbeszerzési pályázatot a Strabag Zrt. nyerte meg. Dr. Szakály Dezső, az egyetem vállalkozási és befektetési igazgatója elmondta: az építők néhány hetes előretartással végzik feladataikat, ami azért fontos mert a kollégiumokat szinte lakva kell felújítani, ez pedig pontos belső koordinációt és sok alkalmazkodást igényel mindkét fél oldaláról.

250 millió

Valamennyi épület új sátortetős fedést kapott, és megújult a teljes kültéri közműhálózat is. A 2, 3 és 4 ágyas szobák 220 diák számára nyújtanak színvonalas elhelyezést. A mozgássérültek számára külön szobákat építettek – a hozzájuk tartozó zuhanyzókkal és vizes blokkokkal –, és liftekkel is ellátták az épületeket.

Minden szobában, a benne élők számának megfelelően, internet-elérhetőség van, korszerű számítógépes asztalokkal, és ehhez illeszkedő bútorzattal. Megújultak a közös használatú helyiségek is. A rekonstrukció épületen belüli része 250 millió forintba került.

A következő hónapokban további négy kollégium újul meg, a tervek szerint szeptember elejére a rekonstrukció befejeződik. A hőközpontok, a villamos- és a vízhálózat megújítása jelentős energiatakarékosságot eredményezhet.

Három minőség, három ár

A program eredményeként 1377 kollégiumi férőhely újul meg. A diákhotel 600 személyes kapacitása mellett, a korábban apartmanházzá átalakított, E/1 kollégiummal együtt az új tanévben már 2100 hallgatónak tudnak a campus területén szállást és korszerű szolgáltatást biztosítani. A férőhelyek három szolgáltatás-minőséget kínálnak, így a hallgatók differenciált ellátási módok közül választhatnak, természetesen eltérő díjfizetési feltételekkel.

– A rekonstrukciós program másik fontos eleme a volt E/7-es kollégiumi épület irodaházzá történő átalakítása – mondta dr. Szakály Dezső. – Ebben az épületben a megerősítési és visszabontási munkák sikeresen befejeződtek, és a munka a látványosabb szakaszához érkezett. Folynak a belső átalakítási munkák, rövidesen elkészül az új tetőszerkezet és a külső borítás is. Az épületet várhatóan az őszi hónapokban tudjuk átadni. Az épület két szintjét olyan kutatási és fejlesztési tevékenységet, informatikai szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak szeretnénk bérbe adni, amelyek a hallgatóink számára biztosítanának a tanulmányaikat is segítő értelmes munkalehetőséget, vagy segítenék az egyetemi kutatások és fejlesztések eredményeinek diffúzióját – tette hozzá a vállalkozási és befektetési igazgató.

SzG
hirdetés