Az Eastjob munkaerőpiaci szakemberétől kérdeztek olvasóink

Akt.:
Kiss Krisztina
Kiss Krisztina - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Kiss Krisztina, az EastJob Személyzeti Tanácsadó Bt. cégvezető tulajdonosa volt a Borsod Online szerkesztőségi vendége kedden. A munkaerő-piaci szakember a következő témákban várta az olvasóink kérdéseit: munkaerő piaci helyzetkép, álláskereséssel kapcsolatos témák, önéletrajzírás, interjú technika, pályaorientáció, pályaválasztás, önismeret, önfejlesztés, képzés, és minden, ami vállalati oldalról HR-es téma.Kérdezzen az EastjJob munkaerő-piaci szakemberétől!
13:56 | live

Live-chatünk ezzel véget ért, köszönjük a kimerítő válaszokat Kiss Krisztinának. Olvasóink kérdéseit továbbra is várja a munkaerő-piaci szakember, június végén újabb live chattel jelentkezünk.
13:54 | live

Kérdés: Nagyon sokszor azt látom, hogy egy-egy meghirdetett állásnál "túl magasra teszik a lécet" a munkaadók. Az a gondolatom, hogy ilyen jelöltet szinte képtelenség találni, ilyen ember csak a szuperhős filmekben van. Ez hogy működik? Direkt "túltolják"? Komolyan kell venni ,ami a feltételek között szerepel? Mi motiválja őket? Köszönöm a válaszát!

Válasz: Tény, hogy bizonyos munkakörökben magasak az elvárások, mert a szervezeten belül a munkakör ellátása ilyen magas elvárásokat kíván. Vannak helyzetek, amikor bizonyos feltételekből tudnak engedni a munkáltatók, ugyanakkor vannak olyan úgynevezett K.O. kritériumok, amiből biztos nem, mert anélkül nem lehet betölteni azt a feladatot. Hogy ez mi pontosan, mindig az adott munkakör és a cég határozza meg. Jellemzően meg lehet találni az embereket az adott munkakörökre, bár sokszor lassabb a folyamat, hiszen némely pozíció nagyon speciális tudást kíván, amit lehet hogy csak egy dunántúli régióban lehet megtalálni egy másik cégnél.
13:49 | live

Kérdés: Én csak egy jó sztorit szeretnék a végére :) Mi volt a legszürreálisabb állásinterjú, vagy a legelképesztőbb pályázó, akivel valaha találkozott?

Válasz: Volt olyan interjú, amire a fiatalember az édesanyjával együtt érkezett, aki az interjút is szívesen meghallgatta volna valószínűleg, de ezt nem engedtük neki. Viszont ezek után, várakozás közben, a kolléganőknek családi állapotra vonatkozó kérdéseket tett fel, jelezvén, hogy a fia éppen társat keres.

Nekem személy szerint volt egy meghatározó élményem több mint tíz évvel ezelőtt. Még egy volt cégemnél egy fiatalember bejött hozzám interjúra, mely sikeres is volt és kiközvetítettük egy partner felé. A fiatalember az ajánlatot ugyan nem fogadta el, de nem sokkal ezután megkeresett engem, hogy hozzuk létre ezt a céget - az EastJobot - ezért azóta is hálás vagyok neki.

13:42 | live

Kérdés: Mik azok a szempontok, amelyeket ön szerint figyelembe kell venni álláskeresés során?

Válasz: A legfontosabb az önmagunk ismerete, milyen képességekkel, kompetenciákkal bírunk (szakképzettség, szakmai tapasztalat, személyiségjegyek). A másik fontos kérdés, hogy miért keresünk munkát, mi a célunk. Valami ellen dönteni soha nem célravezető. Ha munkahelyet szeretnénk változtatni elsősorban azt kell végiggondolnunk, hogy ezt miért tesszük. A következő lépésben meg kell határoznunk, hogy az új munkáltatónál mit szeretnénk elérni, milyen környezetben, milyen munkakörben, milyen feltételekkel szeretnénk dolgozni. Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor lehet sikeres egy váltás. Fontos viszont azt tudni, hogy az interjú során a váltási motiváció mindig felmerül kérdésként. Ha egyszer elmondjuk azt, hogy már nem érezzük jól magunkat a régi munkahelyünkön, komoly kérdéseket vet fel az interjúztatóban az, ha végül mégis azért utasítunk vissza egy ajánlatot, mert a régi helyünkön maradunk egy kis béremelésért. A jelöltek hitelessége szenved ilyenkor csorbát.
13:28 | live

Kérdés: Ok, hogy emelkednek a bérek, de elérjük-e valaha azt a szintet, hogy például egy szerényebb képességű, de szorgalmas ember, aki mondjuk egy gyárban dolgozik több műszakban ebben a régióban, az olyan bért kapjon ami elég egy kiegyensúlyozott élethez? Hogy látja?

Válasz: Hiszem, hogy igen. Folyamatos lesz a bérszínvonal emelkedés.
13:13 | live

Kérdés: Mi a véleménye az újonnan létrehozott programozó sulikról? Pl. Codecool és társai? Versenyképes tudást adnak? A cégek nem ódzkodnak ezektől, egyáltalán vannak-e abban a helyzetben, hogy válogassanak...

Válasz: Ezek az iskolák egy hiányt próbálnak betölteni a piacon, mindenképp szükség van rájuk, és a cégek is elégedettek velük.
13:11 | live

Kérdés: Nem találok a szakmámnak megfelelő munkát megfelelő bérért a megyében, elmenni mégsem szeretnék, de kissé tanácstalan vagyok. Mi a helyes döntés?

Válasz: Mivel a kérdés alapján nem látom, hogy mi a szakmai terület, ahol el szeretne helyezkedni, és mi a szakmája, és általánosságokban nem szeretek fogalmazni, ezért erre a kérdésre javaslom, hogy megbeszélés alatt adhassak választ. Az önnek is többet segít, mint egy általános válasz.
13:09 | live

Kérdés: Hogyan látja 5 év múlva a munkaerő piacot?

Válasz: Bár jósnő nem vagyok, a jelenlegi tendenciákat is figyelembe véve, egyre keresettebbek lesznek a műszaki és informatikai szakmák. Felértékelődnek azok a szakmai területek is, ahol az emberekkel kell foglalkozni, hiszen az egyik legnagyobb kérdés a munkáltatók életében az, hogyan tudja megtalálni és megtartani a munkavállalóit, vagy hogyan tudja csökkenteni az élőmunka iránti igényét.
13:06 | live


Kérdés: Hulladékgazdálkodási technikus vagyok, Okj-s képesítéssel, valamint vízügyi technikusi képesítésem is van. Hol találok munkát ?

Válasz:
Mindenképpen érdemes a szakmában keresni lehetőséget. Hulladékgazdálkodóra igaz nagyobb az igény, főként a nagyobb vállalatoknál, de a vízügyi területen is érdemes szétnézni.
13:03 | live

Kérdés: Hogyan alakulhatnak a bérek Kelet-Magyarországon a versenyszférában a közeljövőben? Érdemes maradni? A nagy munkáltatók rá lesznek kényszerülve a bérek emelésére?

Válasz: IGEN! Mindenképp érdemes itt maradni, hiszen az itteni munkáltatók is folyamatosan próbálják lekövetni a piacot. Nekik is érdekük, hogy a jó szakember itt maradjon, ezért a bérstruktúra és színvonal szinte már egyforma az országos átlaggal. Azt is látni kell, hogy nem feltétlenül a régió határozza meg a bérszínvonalat az adott vállalatnál, hanem inkább az iparági hovatartozás és tulajdonosi szerkezet.
12:59 | live

Kérdés: Ön szerint a mai felsőoktatási képzés - és gondolok elsősorban a vidéki egyetemekre - mennyire van összhangban a hazai vagy nemzetközi munkaerő-piaci igényekkel? Gondolok itt elsősorban az informatikai vonalra, ahol is hiányzik pár ezer informatikus...

Válasz: Az informatikusok hiánya nem feltétlenül vezethető vissza a felsőoktatásra. Képzési lehetőség van, viszont az egyetemek nem tudják eldönteni a hallgatók helyett, hogy ők milyen szakot válasszanak. A személyes kompetenciák, érdeklődési kör, motivációk nagyobb hatással vannak a munkaerő-piaci tendenciákra. A magyar felsőoktatás igyekszik lekövetni az igényeket, rugalmas képzési lehetőségeket is biztosít, de természetesen, mint nagy szervezet, csak követni tudja a piacot, de nem ő határozza meg az igényeket.
12:38 | live

Kérdés: Kérdésem a következő: 49 éves vagyok, a szakmám erősáramú elektrotechnikus. A tv-ben és mindenhol azt hallom, hogy hiányszakma.Talán ezerszer beadtam az önéletrajzomat Miskolcon ezzel kapcsolatban, mindig visszautasítottak. Igaz nyelvet nem tudok,de régen még a szocializmusban technikus minősítővel legalább csoportvezető lehetett az ember. Szeretném megtudni, hogy hol keressek ezzel a szakmával állást. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz: Tisztelt Uram, a szakma tényleg keresett napjainkban is, az viszont tény, hogy a nyelvtudás fontos lenne mellé. Ön még fiatal, érdemes lenne fejlesztenie magát ezen a területen, és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog az elhelyezkedés.
12:35 | live

Kérdés: Nem vitás, hogy a legnagyobb foglalkoztató iparvállalatok az olcsó és jó munkaerő miatt vannak hazánkban (Bosch, Jabil, Takata, Mercedes, Audi stb). Reális veszély-e, hogy a magyar bérek folyamatos felzárkóztatásával ezek a munkáltatók még keletebbre állnak?

Válasz: Az, hogy milyen vállalatok telepednek le Magyarországon és maradnak itt, nem csak bérpolitikai kérdés. A munkáltatók döntéseit számos más tényező is befolyásolja. Az a cég, amely fejlesztésekbe is rengeteg pénzt fektet itthon, nem valószínű, hogy csupán a bér miatt tovább fog állni.

12:33 | live

Kérdés: Ha nem a hiányszakmák egyikében dolgozom, akkor nem érzem annyira a bérek javulását a saját fizetésemen, ez a tapasztalatom... Milyen irányba érdemes magam továbbképezni? Műszaki és informatikai érdeklődés, érettségi, 36 éves férfi vagyok.

Válasz: Ha tovább szeretné fejleszteni magát, mindenképp az érdeklődési területén javaslom mindezt, egyrészt azért, mert az ember abban sikeres, amit szívesen csinál, másrészt mindkét terület keresett napjainkban a munkaerő-piacon.
12:32 | live

Kérdés: Ön szerint a megyénkben mennyire érzékelhető az országosan tapasztalható munkaerő hiány? Ön szerint is igaz, hogy aki akar, az biztosan talál magának munkát?

Válasz: Igen, igaz. Megyénkben is jellemző a munkaerő-hiány bizonyos munkakörökben, és nagy valószínűséggel talál munkát magának az, aki aktívan keres. Persze ez általánosságban igaz, az egyén sikeressége az álláskeresésben nagy mértékben függ attól, hogy milyen szakmai tapasztalatokkal és végzettséggel rendelkezik és hogy ez bizonyos cél elérése érdekében hajlandó-e tenni, fejleszteni magát.
12:28 | live

Kérdés: Hogyan és mivel tudnak támogatni engem, mint munkavállalót?

Válasz: Amivel egy tanácsadó cég tudja támogatni a munkavállalókat, az az, hogy a lehető legideálisabb munkahely megtalálásában segít, segít felkészülni az interjúkra, a várható helyzetekre, esetleg az önéletrajzírásban adhat támogatást. Az EastJob, mint cég, ennél többet is ad, karrier tanácsadást és pályaorientációs tanácsadási szolgáltatást nyújt azon munkavállalóknak, akik ezt igénylik.
12:26 | live

Kérdés: Gimnazista vagyok. Ezen a nyáron szeretnék dolgozni, hogy pénzt keressek. Ha nem akarok diákvállalkozáson keresztül elhelyezkedni, hogyan és hol a legegyszerűbb olyan munkát találni, amit meg is fizetnek?

Válasz: A nagyvállalatok honlapján érdemes szétnézni álláslehetőségek után, bár azt gondolom, hogy még mindig a legjobb út a diákszövetkezet.
12:24 | live

Kérdés: Már több, mint egy hónapja beadtam a jelentkezésem legalább harminc álláshirdetésre is. Eddig összesen két helyről válaszoltak vissza. Az egyik elutasító volt, a másik helyen türelmem és megértésem kérték, amíg a sok önéletrajzot feldolgozzák, ami befutott. Normális dolog, hogy ilyen kevés válasz érkezett? Fel lehet ilyenkor hívni a hirdetőt?

Válasz: Fel lehet hívni a hirdetőt, ha meg van adva elérhetőség. Bár nem kedvező ez a helyzet, de sajnos mindennapos, hogy nem kapunk válaszokat a pályázatokra. Ennek sok oka van, mindenképp türelemmel kell várni és érdeklődni, ha tud. A javaslatom pedig az önnek személy szerint, hogy csak és kizárólag olyan hirdetésekre pályázzon, ahol megfelel az elvárásoknak, mert így a saját idejét is megkíméli.
12:21 | live

Kérdés: Az önéletrajzom alapján behívtak személyes interjúra egy kereskedelmi céghez területi képviselői pozícióra. Amikor telefonon egyeztettem velük az időpontot, rákérdezem, hogy miként fog zajlani. Azt mondták, hogy bizottság lesz és kérdéseket fognak feltenni. Várhatóan lesz szerepjáték is. Hogyan kell ezt elképzelni? Milyen feladatokat fogok kapni? Mi alapján fogják eldönteni, hogy sikeres voltam–e?

Válasz:
Nem kell megijedni a feladattól, ha több személy együtt van jelen az interjún, a munkáltató részéről ez azt jelenti, hogy lehetőleg egy kör alatt szeretnék kiválasztani az új munkatársat. A szituációs játékok, szerepjátékok mindig az adott cégprofiltól és munkakörtől függenek, a mindennapi életből vesznek példákat, amiben helyt kell állni. A sikeresség attól függ, hogy személyisége és megoldásai mennyire illeszkednek a munkáltató szervezeti kultúrájához.
12:18 | live

Kérdés: Barbara vagyok, első éves egyetemista. Gazdálkodási szakon tanulok levelezőn. Szeretnék az egyetem mellett elhelyezkedni, elsődlegesen pénzkeresési céllal. Hogyan, hová adhatnám be az önéletrajzom így, hogy igazából semmilyen szakmai végzettségem, sem munkahelyi tapasztalatom nincs, csak egy felsőfokú (C-típusú német) nyelvvizsgám?

Válasz:
Kedves Barbara, érdemes megkeresni az egyetemi diákszövetkezeteket, ahol tudnak munkahelyet biztosítani. A másik lehetőség, hogy nagy cégek honlapján gyakornoki pozícióra be lehet jelentkezni, ahol szakmai profilba beleillő munkavégzés folyhat és a képzést is tudja fojtatni.

12:15 | live

Kérdés: A legtöbb pályázatban tárgyalóképes nyelvtudást kérnek. Nekem nincs nyelvvizsgám, de az angolt alapszinten értem és beszélem. Megpályázhatok így egy angol nyelvtudást igénylő álláshelyet?

Válasz: Amennyiben képes egy angol nyelvű interjúra, akkor mindenképpen érdemes megpályázni az állást, mert nem az a lényeg, hogy milyen papír van róla, hanem az, hogy tud-e beszélni folyamatosan egy adott témáról és tud-e választ adni a kérdésekre angolul.
12:14 | live

Kérdés: Pályakezdő vagyok. Van szakképzettségem, de nincs szakmai tapasztalatom. Mindenütt azt kérik. Hogyan tudom úgy megírni az önéletrajzom, így, hogy ne utasítsanak el rögtön?

Válasz: Az önéletrajzban mindig a valós tényeket kell leírni, érdemes az önéletrajz mellé egy kísérőlevelet írni, amelyben leírjuk a motivációt és a képességeinket, ami miatt pályázzuk az adott állást. Vannak olyan munkakörök, melyek kifejezetten pályakezdőket keresnek, érdemes azokra fókuszálni.
12:11 | live

Kérdés: HR manageri pozícióra pályáztam egy nagyipari céghez, és második körre behívtak egy egész napos AC-ra. Soha nem voltam még ilyenen, de azt hallottam, hogy nagyon kemény. Mit érdemes róla tudni? Hogyan lehet rá felkészülni?
Péter.

Válasz: Az AC egy alapvető, bár ritkán használt kiválasztási technika, akkor van értelme, ha időben ez belefér a kiválasztási eljárásba, és van több egymással összehasonlítható jelölt. Lényege, hogy különböző feladatokon keresztül a jelöltek egymáshoz viszonyított teljesítményét és viselkedését vizsgáljuk egy adott szituációban. Lehetnek benne szituációs gyakorlatok, tesztek, különböző interjú helyzetekben lefolytatott interjúk.
12:08 | live

Kérdés:
26 éves férfi vagyok, jelenleg álláskereső, informatikus OKJ, és targoncás végzettséggel Borsod megyéből.

-Kicsit több, mint 1 éves munkaviszonyom van összesen
- Angol nyelvtudásom nagyon minimális, szinte csak kezdő szint, társalgási szinten nem tudok kommunikálni, vagy nagyon nagyon minimálisan.
- B-s Jogosítványom nincs
- Érdekel az informatika, de nem a programozás, hanem inkább IT Support, Karbantartás, telepítés, gép szerelés, hálózatfelügyelet, szoftverüzemeltetés stb.
- Nem mondhatnám, hogy jó kommunikációs képességgel rendelkezem, enyhén stresszes vagyok, néha dadogok is (nem mindig tudok mindent jót kimondani, tökéletesen kifejezni magam)
- Érdekelne az IT biztonságtechnika, gondoltam rá, hogy továbbképezném magam, de főképpen az anyagiak miatt, és az angol nyelvtudás (hiánya) miatt nem igazán kivitelezhető.
- Utazási hajlandóságom nem túl nagy, mert a család Miskolc környékén lakik, önálló albérletre/lakásra nagyon nincs pénz, így a családra vagyok szorulva, tehát csak a munkába bejárás, buszozás oldható meg.
- Az állami lakhatási támogatásban nem bízom, és elég kockázatos, komplex.

Targoncás tanfolyamot csak egy mentőövként végeztem, hogy hátha kapok vele egy normális állást, kevésbé érdekel a téma, és nem mondhatnám, hogy túlságosan meg van fizetve. Átlag fizetés Borsodban ezzel: Bérminimum, kb 103 ezer Ft nettó/hó...

Ilyen kompetenciával, és élettörténettel mit javasolna nekem? Merre mehetnék tovább az életben? Milyen egyéb más munkakört próbálhatnék meg, ami megfelelő lehetne nekem, és mondjuk nem fizetne rosszul, és nem is döglenék bele a munkába?

Előre is köszönöm a segítséget!

Válasz:
Mindenképp azt javaslom, hogy abban az irányban kell továbbképeznie magát, ami érdekli is. Tény, hogy az angol nyelvtudás fontos, de IT, biztonságtechnika és rendszerépítés területén angol nélkül is el lehet helyezkedni. Az informatika keresett szakma ebben a pillanatban is, de ezzel a végzettséggel el lehet helyezkedni kereskedelemben, kisebb cégeknél rendszergazdai pozícióban, idővel érdemes az angolt is tanulni, amennyiben az anyagiak ezt lehetővé teszik. Nem kell elmenni a régióból, hogy ezen a területen állást találjon, csak kitartóan kell keresni.
hirdetés