Az egészség nélkül a minden is semmi

Akt.:
A városháza Krúdy-termében ünnepélyes keretek között méltatták az egészségügyi alapellátásban dolgozókat
A városháza Krúdy-termében ünnepélyes keretek között méltatták az egészségügyi alapellátásban dolgozókat - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A Semmelweis-napi ünnepségen elismerték az egészségügyi alapellátásban dolgozók fáradozásait.

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi” – mondta hajdanán a német metafizikus, Schopenhauer. E bölcsességet osztja Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki a Semmelweis-napi ünnepség alkalmával a városházán megjegyezte: – Közhely, de nagyon igaz: az egészség a legfontosabb. Ha elvesztettük, a visszaszerzésében komoly szerep hárul az alapellátás résztvevőire.

Százhárom háziorvos

– Városunkban nem csak a fejlesztéseket és a megfelelő munkakörülmények biztosítását tartjuk szem előtt, hanem az erkölcsi elismerésre is fordítunk figyelmet. A két éve bevezetett ünnepséggel sikerült hagyományt teremteni az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók körében. Jelenleg százhárom háziorvos áll szerződéses viszonyban a megyeszékhelyen – közölte Jászai Menyhért.

– Lax Henriket szeretném idézni – mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója. – Azt mondta Semmelweisről: „tragédiája azt bizonyítja, hogy az igazság felismerésének a képessége nem elegendő, és hogy olykor könnyebb felismerni az igazságot, mint meggyőzni róla a kortársakat. Mivel Semmelweis nem a tudományos kutatók útját járta, erőfeszítései – hogy korának orvosi közvéleményét meg­győzze – kudarccal jártak. Amikor azonban egy évszázad távlatából visszatekintünk e makacs, meg nem alkuvó magyar forradalmárra, hiányosságai ellenére meg kell állapítani, hogy az orvostudomány egyik legnagyobb úttörője volt”.

– A Semmelweis-nap alkalmával a lakosok és a hozzánk eljutó egyéb információk alapján kiválasztott egészségügyi dolgozók munkáját ismerjük el. Mindannyian elhivatottan és magas szakmai felkészültséggel tevékenykednek vagy dolgoztak a lakosok egészségéért – fűzte hozzá Csikós Péter.

A díjazottak között található az immár nyugdíjas Bacskai Józsefné is.

– Huszonnyolc éve kerültem a fogászati röntgenhez. Nagyon szerettem a munkámat. Furcsa, hogy most már csak múlt időben beszélek róla, de tudomásul kell venni, hogy eljött ennek az ideje is. Még inkább a család kerül előtérbe. Ez az élet rendje. Jólesett, hogy ebben a formában is megemlékeztek rólam, amit ezúton is köszönök szépen.

A Semmelweis nap díjazottjai

Orvosok: Dr. Aczél Zoltán felnőtt háziorvos, dr. Bujdosó Erika iskolaorvos, dr. Csatáry Aranka gyermekorvos, dr. Csobánka Margit gyermekorvos, dr. Dankó Zsuzsanna fogorvos, dr. Ésik Katalin felnőtt háziorvos, dr. Gazdig Éva felnőtt háziorvos, dr. Karácsony Éva fogorvos, dr. Komjáthy György gyermekorvos, dr. Orbán Gergely felnőtt háziorvos, dr. Papp Irén iskolaorvos, dr. Rübl Mária gyermekorvos. Iroda: Tamás Istvánné hivatalsegéd

Fogászati röntgen: Bacskai Józsefné

Gyermekorvos asszisztens: Benőné Kozma Éva, Kalla Márta Felnőtt háziorvos asszisztens: Barzó Mihályné, Pappné Szikszay Valéria, Reha Mihályné Fogászati asszisztens: Borók Istvánné, Bodnár Tünde

Védőnők: Hegedűs Zoltánné, Lakatos Jolán, Molnár Aletta, Tolnainé Szikszay Valéria

Újraélesztés: Vatai Pál, ifj. Fehér András, dr. Gerner László

Az anyák megmentője

Az Amerikai Magyar Orvosegyesületben évente rendeznek tudományos ülésszakot Semmelweis Ignácnak, „az anyák megmentőjének” az emlékére. Az egyiken, az 1963-ban publikált elemzés szerzője, Lax Henrik kijelentette: „Semmelweis ellenfeleinek kinyithatta volna a szemeiket, ha felfedezését megfelelő módszerrel bizonyította volna. Először is elegendő adatot kellett volna összegyűjtenie arra vonatkozóan, hogy a gyermekágyi láz okáról szóló elméletek tarthatatlanok. Másodszor, ha azonnal publikálta volna terápiás eredményeit, és ezzel megismertette volna az e területen működőket eredményeivel és módszerével. Harmadszor, ha élt volna az új fegyverrel, az állatkísérletek módszerével, amely pontosan meghatározott körülményeket teremt, olyan körülményeket, amilyeneket nem lehet teremteni a beteg szervezet komplex viszonyai közepette”.

LTL
hirdetés