Az Egyesült Államok szunnita harcosokat képezne ki Szírián belül

Washington – Az amerikai védelmi minisztérium török kérésre mérlegeli szunnita harcosok kiképzését Szíriában a török-szír határ védelmére – írta a The Wall Street Journal című amerikai lap helyi idő szerint kedden közölt cikkében.

A törökök nemcsak szunnita arab harcosok kiképzését, hanem felfegyverzését is kérték az Egyesült Államoktól. A The Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Pentagon mérlegeli a kérés teljesítését. Az idézett amerikai tisztségviselők szerint Barack Obama elnök kormányzata régóta fontolgatja, hogy – bár az Ankarával folytatott párbeszéde nem mentes bizonyos feszültségtől – valamilyen formában részt vesz Törökország déli határainak biztonságossá tételében.

Az Egyesült Államok egyébként kedden délután elítélte az Isztambul történelmi szívében elkövetett “gyűlöletes támadást”. E szavak a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjétől, Ned Price-tól származnak. Nyilatkozatában Price leszögezte, hogy az Egyesült Államok Törökország mellett áll, amely NATO-szövetségese, erős partnere, továbbá nagyra becsült tagja az Iszlám Állam ellen kialakított nemzetközi koalíciónak is. “Folytatjuk az együttműködést és a terrorizmus elleni harcának támogatását” – fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

– MTI –
hirdetés