Az Együttérzés szobra, a Hajléktalan–Jézus megyénkben

Az Együttérzés szobra, a Hajléktalan–Jézus megyénkben
© Fotó: a szerző
Kisvárda – Folytatta országos körútját a Hajléktalan Jézus–szobor, mely Debrecenből, ma –20–án, hétfőn– érkezett Felső–Szabolcs központjába Kisvárdára a római katolikus templom bejárata mellé. A szobor 21–én délig lesz látható.


Kisvárdán az ünnepélyes keretek között fogadták a Hajléktalan Jézus–szobrát. A város polgármesterének, Leleszi Tibornak a szobor üzenetét, a cselekvő szeretetett és az együttérzést idéző gondolatait követően a történelmi egyházak ökumenikus egyházi áldása után közös ima, gyertyagyújtás és a Férfi Dalárda éneke tette még ünnepélyesebbé az együttérzés jelképét Kisvárdán.

Az alkotás egy fekvő ember, akinek arcát lepel takarja, meztelen lábfején pedig a keresztre feszített sebei láthatók. A Hajléktalan Jézus–szobor kettős üzenetet hordoz. Felhívja a figyelmet, hogy lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, és együttérzésre hív az elesettek iránt. A hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátórendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes.

Világszerte első alkalommal ünnepeltük november 19–én a szegények világnapját, amelyet Ferenc pápa hozott létre az irgalmasság szent éve végén. A világnap témája: „Ne szóval szeressünk, hanem tettel.”

A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotást Timothy Schmalz kanadai szobrász készítette 2013–ban. Magyarország számára egy baráti társaság a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen készíttette el a kanadai művésszel a szobor másolatát. A szobor előtt már számos magyar város lakói kifejezhették együttérzésüket a hajléktalan emberekkel.

A szobor Kisvárdáról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak kíséretében 22–23–án Mátészalkán, 24–26–án Nyíregyházán lesz látható.

– Vincze Péter –

Címkék: , ,hirdetés