Az élen az “édesapák”

Ismét egy felháborító gyermekbántalmazástól hangos a média. Tiszavasváriban egy 11 éves kisfiút vert meg az apja brutális kegyetlenséggel, mint kiderült: nem először.
Fullajtár András jegyzete.

Tette mindezt a szülő azért, mert a gyerek rossz jegyet vitt haza az iskolából.

Számos magyar családban ez csupán egy ok a gyerekverésre. A tapasztalatok szerint más miatt is könnyen eljár a szülő keze, ha a gyerek nem tetsző dolgot művel. Ennek tükrében nem véletlen a gyermekbántalmazást vizsgáló nemzetközi szervezet elmúlt évi megállapítása, miszerint Magyarország nem éppen ideális hely a gyerekek számára.

Ezt tényekkel is alátámasztották: a halállal végződő gyermekbántalmázások listáján az öt legveszélyesebb ország közé tartozunk. Megdöbbentő, de éves átlagban két gyerek hal meg valamilyen bántalmazás következtében hazánkban, ám az elleplezett esetek száma ennek a többszöröse. Az erőszak többsége családon belül fordul elő. A bántalmazók élén az „édesapukák” állnak, de szorosan követik őket az anyukák.

Az is megállapítható, hogy az apák által elkövetett gyerekverés összefügg, együtt jár az anya bántalmazásával, mint ahogy a tiszavasvári esetben is történt.

A történteket nem lehet egy legyintéssel elintézni: engem is nyakon húztak, ha rossz jegyet vittem haza… Ma ez másként van. Ám ha még a családban sincs nyugalma a gyereknek, akkor mire számíthatunk felnőtt korában?
hirdetés