Az élet menetén – Izraelben

Gulyás Csaba tanár úr, Molnár Benjámin és Gulyás Fruzsina magyar és izraeli zászlóval a menet indulásakor
Gulyás Csaba tanár úr, Molnár Benjámin és Gulyás Fruzsina magyar és izraeli zászlóval a menet indulásakor
Nyíregyháza, Izrael – A polgármesteri hivataltól a Siratófalig sétáltak el a rendezvény résztvevői.

Számos országban megemlékeztek a közelmúltban a holokausztról az élet menete formájában. Rendeztek emlékmenetet Lengyelországban az auschwitzi haláltáborban, volt felvonulás Budapesten és Jeruzsálemben is. Az izraeli békemeneten részt vettek nyíregyházi fiatalok is.

Jutalomút a diákoknak

– Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány elnöke keresett meg bennünket, hogy két diák részt vehet a jeruzsálemi rendezvényen a 14 tagú magyar delegáció tagjaként. Könnyű dolgom volt, hiszen végzős diákok osztályfőnökeként jól ismertem tanulmányi munkájukat és szorgalmukat, szellemi és erkölcsi hozzáállásukat, így a választásom Gulyás Fruzsinára és Molnár Benjáminra esett, mert mindketten nagyon megérdemelték ezt a jutalomutat – elevenítette fel az előzményeket szerkesztőségünknek Gulyás Csaba, a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium történelem-földrajz szakos pedagógusa, aki a fiatalok kísérője volt a külföldi úton.

– Nagy megtiszteltetés volt a számunkra, hogy mi utazhattunk el Izraelbe. Az országról sokat olvastunk, a holokausztról sokat tanultunk. Hat napot tölthettünk el Izraelben, először az élet menetén vettünk részt Jeruzsálemben – elevenítette fel az emlékeit Gulyás Fruzsina.

Fürdés a Holt-tengerben

– A polgármesteri hivataltól a Siratófalig sétáltunk el, a magyar delegáció tagjai magyar és izraeli zászlókat lobogtattak. Rendkívüli élmény volt, hogy hazánk képviseletében részt vehettem ezen a rendezvényen, amely kiállást jelentett a zsidóság mellett és a holokauszt ellen. A magyar delegációban velünk voltak azok az ikrek is, akik a Saul fia című filmben szerepeltek.

Molnár Benjámin a kirándulásokról mesélt lapunknak.

– Ellátogattunk többek között Rosh Hanikra településre, ahol a tengeri barlangokat néztük meg. Voltunk a Galileai-tónál, ott Szent Péter halat ettünk. A legnagyobb élmény azonban a Holt-tenger volt, amelyben fürödtünk is. Tényleg fennmarad az ember a magas sótartalom miatt. Állítólag annyira tömény a sótartalma, hogy két deciliter tengervíz elfogyasztása már halálos lehet – tette hozzá Benjámin.

A fiatalok találkoztak Yair Lapiddal, a Knesszet (az izraeli országgyűlés) képviselőjével is, aki korábban levélben köszönte meg az iskolának, hogy a diákjai egy történelmi vetélkedő keretében megemlékeztek a holokausztot túlélt édesapjáról.

Tel Avivban, a magyarországi nagykövet irodájában kötetlenül beszélgettek az édesapa alakját felidéző előadásról, s magáról a Bethlen-gimnáziumról is. A politikus megígérte, ha legközelebb Magyarországra látogat, akkor felkeresi az oktatási intézményt is.

KM-MML

Kiállás az emberi jogokért

– Felejthetetlen élményekben volt részünk. Hálásak vagyunk az iskolának is, hiszen olyan szellemiséggel lettünk itt gazdagabbak, amely megerősít bennünket abban, hogy mi is tudunk tenni a világ jobbítása érdekében, ki tudjuk fejezni véleményünket, s ki tudunk állni az emberi jogok érdekében – mondta befejezésül Fruzsina és Benjámin.
hirdetés