Az életben semmi nincs előre megírva – így látják a nyíregyházi fiatalok a jövőt

Mind a húsz nyíregyházi középiskola ballagó diákjának beírták a nevét a kapcsos könyvbe
Mind a húsz nyíregyházi középiskola ballagó diákjának beírták a nevét a kapcsos könyvbe - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A megyeszékhelyen érettségiző diákok nevei minden évben bekerülnek a ballagók kapcsos könyvébe. Az első 2006-ban készült egyedi méretben, merített papírból, külső bőrkötéssel, és már betelt. Az önkormányzat 2015-ben elkészíttette az eredeti mintájára az újat. A könyv impozáns: 260 oldalas, antikolt darab, rézcsattal ékesített a fedőlapja. Az idén húsz nyíregyházi középiskola végzős osztályainak névsorát írták bele. Arról faggattunk a fiatalokat, hogyan képzelik el a jövőjüket.

Megmérettetések előtt

Miközben a diákok beírták az elegáns, kemény fedeles nagy könyv merített papírlapjára az osztálynévsort, azon töprengtem: életem felén már túl vagyok, szívesen belevágnék- e még egyszer abba, ami előttük áll? Vajon változtatnék-e a korábbi döntéseimen? Mindez azért is volt fontos, mert a kapcsos könyv nem „csak” neveket, hanem emlékeket, sorsokat is őriz. Lapunk kíváncsi volt arra, hogyan érezték magukat a diákok a középiskolájukban, mit adott számukra a közösség, és hogyan képzelik el jövőjüket.

– Mindig is csodáltam a kitartó embereket, az orvos­szakma ilyen – mondta határozottan Szántó Eszter, a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, aki kiskorában határozta el, hogy orvos szeretne lenni. Ő kivételesen a nem túl közkedvelt tantárgyakból: kémiából, fizikából és biológiából remekel, az alapokat elsajátította az orvosihoz. A Debreceni Egyetemre jelentkezett, tudja, hogy rengeteget kell majd tanulnia, de szorgalmas. – Megterhelő hat év áll előttem, kemény fába vágom a fejszém – él a közmondással a nagyecsedi lány, aki sok fiatallal ellentétben nem menne külföldre dolgozni, hallván az országunkat sújtó orvoshiányról.

Hozzá kell tenni, hogy nem ő az egyetlen, aki arra apellál, hogy könnyen talál majd munkát, hiszen mindenhol a szakemberhiányt szajkózzák.

Célok, tervek

Hunyadi Richárd hetedikes volt, amikor eldöntötte, hogy erdőmérnök lesz. A Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola erdő- és vadgazdálkodási szakirányán tanul, s az erdész szakmában szeretné folytatni. – A Soproni Egyetemre jelentkeztem, nem keserít el, ha nem vesznek fel, maradok ötödik éven a Lippaiban, és a szakmai vizsgák után újra próbálkozom, addig, amíg nem sikerül – mondta mosolyogva a fiú.

Kapaszkodót jelenthet a szakgimnazisták számára, hogy végzősként egyből kiléphetnek a munkaerőpiacra, és egyre inkább jellemző is, hogy ezt az utat választják.

– Logisztikai ügyintéző szakirányon tanulok, a kereskedelem is érdekel – mesélte Pásztor Ramóna inczédys diák, aki családja vállalkozásában dolgozik néhány évig, hogy munkatapasztalatot szerezzen. Nem esik kétségbe, ha nem kerül be az egyetemre elsőre, úgy gondolja, munka mellett is tanulhat, fiatal, van még rá ideje bőven. – Keresett szakmákban tanulunk, ezért remélem, hogy el tudunk helyezkedni, az iskolapadba munka mellett is vissza lehet ülni – mondta Ramóna, aki szerint a mai fiataloknál lényeges, hogy mennyit keresnek, a minimum nettó 150 ezer forint körüli kezdőbért tartják reálisnak. Ha átlapozzuk az eduline.hu-n az idei jelentkezések alapján felállított legnépszerűbb egyetemi képzéseket, azt látjuk, a gazdálkodás-menedzsment, a pénzügyi szakmák, a kereskedelem, a turizmus, az informatikus áll előkelő helyen.

Maradjanak a városban

– Azt szeretnénk, ha minél több fiatal itt telepedne le, Nyíregyházán találná meg a számításait. Ennek van is esélye – mondta bizakodóan dr. Kovács Ferenc polgármester, hozzátéve: az utóbbi években egyre több munkahelyteremtő beruházás indult, ezek között jól fizető álláshelyek is vannak. A polgármester arról is beszélt: a város vonzerejét meghatározza, milyen iskolái vannak, ezért az önkormányzat – hiába nem fenntartója – odafigyel rájuk. Idén 4 középiskolát felújítanak, és további 9 helyen szabadidős-sport beruházásokat terveznek, tornatermeket korszerűsítenek, a fiatalok továbbtanulását ösztöndíjakkal támogatják – tudtuk meg.

– Hozzávalók a boldoguláshoz: rugalmasság, mobilitás, nyitott szemmel járni a világban, támogató család, hűséges barátok, szerelmek, és élhető környezet – mondták a diákok, akik jól tudják, az életben nem fognak semmit sem tálcán kapni.

KO
hirdetés