Az életünkbe kerülhet a vakmerőség!

Akt.:
Nem tavon, befagyott belvizes területen repesztettek a vasvaripák: Stefáni Attila is jót körözött a havas jégen
Nem tavon, befagyott belvizes területen repesztettek a vasvaripák: Stefáni Attila is jót körözött a havas jégen - © Fotó: Szabó Szilvia
Nyíregyháza – Az idei tél nem hizlalta kellő vastagságúra a tavakon a jeget.

Ha első ránézésre nemcsak szépnek tűnnek a befagyott szabad vizek, hanem csúszkálásra is csábítanak, jusson eszünkbe: ahol nincs külön erre kijelölt terület, ott tilos a jégre menni.

– A kezelésünkben lévő tavakon jégre lépni tilos, baleset- és életveszélyes – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Podlovics Roland. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója hozzátette: eddig sem volt olyan, huzamosabb ideig tartó hideg időszak, ami megfelelő vastagságúra hizlalta volna a jeget, s az előrejelzések szerint már nem is lesz ilyen időjárás. – Mindenhol kitábláztuk, hogy jégre lépni tilos, és mindenkit óva intünk attól, hogy vakmerőségből rámenjen a sóstói tavak jegére.

Nem fagy be egyenletesen

– A Bujtosi tó vízfelületének a kezelője a helyi horgász egyesület, de a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. figyeli a tó jegének vastagságát, és a balesetek elkerülése érdekében „Jégre lépni tilos!” feliratú tiltótáblákat helyezett ki a parton – tudatta lapunkkal Szabó Edina. A társaság szóvivője hozzátette: az óvintézkedést indokolja, hogy jelenleg a jég hat-hét centiméter vastagságú, vagyis korcsolyázásra alkalmatlan, ráadásul soha nem egyenletesen fagy be, így helyenként vékonyabb lehet a jégtakaró.

– A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Az idei tél és az elmúlt napok mínuszai sem kedveztek a megyében a biztonságos jégfelületek kialakulásának. Azokon a helyeken, ahol a tavak befagy­tak, ott sem érte el a jég vastagsága az optimálisat. Éppen ezért, ne menjünk semmilyen körülmények között sem a tavak jegére! – figyelmeztet Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Ha mégis bekövetkezne a baj

– A jég jól hallható recsegése, ropogása biztos előjele annak, hogy bármelyik pillanatban beszakadhat. Ha ilyet hallunk magunk alatt, azonnal feküdjünk minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Ha beszakad alattunk a jég, tárjuk szét karjainkat, és ejtsük magunkat előre. Próbáljuk megakadályozni, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Igyekezzünk nyugodtnak maradni és kimászni a szilárd felületre, majd hason kúszni a part felé.

– Kerüljük a felesleges mozdulatokat, megőrizve így a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Ha a jég újból és újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé addig, amíg teherbíró jégfelülethez vagy a partig nem érünk. A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. A téli vízi baleseteknél a 112-es segélyhívó számon kérhetnek további segítséget – tanácsolta a szakember.

Jégmotorozás szeges gumikkal

A salakmotorosok óvatos duhajok, ám nem hagynák ki azt a ziccert, hogy jégen körözzenek. Láthattuk már őket korábban a bujtosi tavon is, az elmúlt hétvégén pedig Kálmánháza közelében pattantak a szeges gumis vasparipák nyergébe.

– Ez a mostani jégmotorozás Balogh Ákos kótaji streetfighter ötlete volt. Kálmánháza közelében, a körforgalomtól nem túl messze találtunk egy jeges részt. A magas talajvizes területen fagyott meg a víz, ami így nem volt mély. A terület tulajdonosától engedélyt kértünk, és nagy örömünkre körözhettünk egy jót. Mivel a mi sportágunk alapból igen veszélyes, az ilyen jégmotorozások során minden biztonsági előírást igyekszünk betartani azért, hogy ne legyen baj – informálta lapunkat Stefáni Attila, a nyíregyházi salakmotorozás egyik ikonja.

Segítségnyújtás

A jég felszínén lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat. A mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!

Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva (mint egy hason fekvő lánc) segíthetnek.

Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 105-ös számon a tűzoltóság, illetve a 104-es számon a mentőszolgálat értesítése.

Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézhetjük a bajt: az életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek!

KM
hirdetés