Az ellenzék képtelenségnek véli az adóváltozásokat

Az ellenzéki párt szerint érthetetlen és használhatatlan javaslatok jelennek meg az adótörvények tervezett változtatásában, amelyek teljesen tönkre teszik a magyar kis- és közepes vállalkozásokat.

A Fidesz a kormány legtöbb költségvetési javaslatát visszavonatná. Az MDF szerint zavarosak a kormány tervei, a KDNP szerint pedig pénzügyi válság van Magyarországon.

Az adótörvények keddi vitájában Tállai András (Fidesz) azt mondta, a szolidaritási adó, amelyet hatmilliós bevétel felett kellene a vállalkozásoknak fizetniük, nem más, mint a társasági adó emelése.

Hatalmas hibának nevezte, az úgynevezett elvárt adó tervezett bevezetését, amellyel tulajdonképppen minden vállalkozást, a veszteségeseket is, társasági adófizetésre kötelezik.

 Az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) 15-ről 25 százalékra növelése, amelyhez a kormány szintén ragszkodik, Tállali szerint egyet jelent az eva mint kedvező adózási forma megszüntetésével.

 Ugyancsak éles kritikával illette a politikus a kamatadót, ami vélekedése alapján egyet jelent azzal, hogy a kamatok minden ötödik forintját a kedvezményezettnek vissza kell fizetnie.

A fideszes politikus úgy véli. a kormány intézkedéseivel azért sújtja a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, mert a választásokon azok nagyobbik része nem a szociál-liberális oldalra adta voksát.

Herényi Károly zavarosnak és megalapozatlannak nevezte az Új Egyensúly programcsomagot.

Az MDF frakcióvezetője szerint az ilyen átgondolatlan törvényjavaslatokra felelős ellenzéki politkus nem mondhat igent.

Latorcai János (KDNP) úgy vélte, financiális válság van Magyarországon, és a kormány olyan új adók bevezetésével próbál ezeken enyhíteni, amelyek szükségességét nehezen tudja megmagyarázni.

Az ellenzéki poltitkus elismerte, valóban jó dolog az autópályaépítés és jó dolog az új munkahelyek teremtése is, de úgy véli, nem kellene ezek mögé bújnia a kormánynak.
hirdetés