Az elnémított légió három gyalogosa

Dr. Szilassy Géza és az új kötet
Dr. Szilassy Géza és az új kötet - © Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – Megjelent a Periférián Alapítvány helytörténeti sorozatának harmadik kötete.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza 20. századi történelmének feledésbe merült fejezeteit dolgozza fel a Periférián Alapítvány könyvsorozata, amelynek immár a harmadik kötetét mutatták be kedden a Jósa András Múzeum dísztermében.

– Dr. Szilassy Géza nagy szorgalommal kutatott a leventemozgalom után, amelynek 1947 után a nevét sem lehetett kiejteni. Három egykori tag – két orvos és egy bíró – átengedte az emlékiratait, így születhetett meg Az elnémított légió három gyalogosa című kötet – kezdte a sajtótájékoztatót dr. Takács Péter alapítványi titkár.

Ritka kiadvány

– Egy 1,3 millió fős mozgalmat kiáltottak ki fasisztának és töröltek ki a történelemből, olyan sikerrel, hogy országosan is ritka a leventemozgalomról szóló tanulmány – vette át a szót Szilassy Géza.

– A könyv első részében a mozgalom kialakulásáról van szó, a másodikat a helyi sajtó 1921 és 1944 közötti tudósításai teszik ki, az utolsót pedig a három megyénkbeli levente részletes naplója. A bajtársaknak a mozgalomban beléjük nevelt áldozatkészség, hazafiság és bajtársiasság segített átvészelni a hadifogságot – adott ízelítőt a szerző.

KM
hirdetés