Az előrelépés záloga az innováció

Az együttműködési megállapodást a Neumann János Nonprofit Kft. részéről Ácsné Rátkai Ilona, míg a megyei kereskedelmi és iparkamara részéről Pekó László elnök írta alá
Az együttműködési megállapodást a Neumann János Nonprofit Kft. részéről Ácsné Rátkai Ilona, míg a megyei kereskedelmi és iparkamara részéről Pekó László elnök írta alá - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működik a hetedik legtöbb vállalkozás – hangzott el a fórumon.


– Nem mondok azzal újat, hogy ma Magyarországon hiány van a motivált, jól képzett dolgozóból. Keresik a megoldást a szakemberek, akik szerint az innováció és a gépesítés lehet a kiút. Ez mérsékelheti a munkaadók azt a fajta kitettségét, melyet a munkaerőhiány okoz – fogalmazott a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában megrendezett keddi innovációs konferencián Seszták Oszkár.

A megyei közgyűlés elnöke szóba hozta a debreceni BMW-beruházást, melynek árnyoldala is lehet.

– Gondoljunk csak bele: ennek a fejlesztésnek az is lehet a következménye, hogy sokan veszik a sátorfájukat, és átköltöznek Debrecenbe. Erre lehetne egy alternatív megoldás az, ha a munkavállalók innen, a megyéből, a hálózati kapcsolatok fejlesztésével, akár távmunkában tudnának dolgozni – mondta Seszták Oszkár elnök. Pekó László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke kiemelte: a világ változik, nekünk is változni kell, a fejlődés és az előrelépés záloga pedig a versenyképesség és a termelékenység fokozása. – Minden cégvezetőnek éreznie kell, hogy a digitalizáció és az innováció korába léptünk, ezek nélkül nem lehet egyről a kettőre jutni – tette hozzá Pekó László.

Minden megyét érint

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által szervezett nyíregyházi eseményen elhangzott az is: az összes megyét érintő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének a megalapozása, illetve válaszokat adni a megújuló rendszerrel, pályázatokkal felmerülő kérdésekre.

Közös erőfeszítések

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Nonprofit Kft. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A kontraktus célja, hogy a közös erőfeszítések részeként a régiónkban működő IKT startup cégek nemzetközi versenyképességüket fokozhassák. A kedden aláírt megállapodás értelmében a két szervezet kiemelt figyelmet fordít az ökoszisztéma fejlesztését szolgáló közös szakmai események megvalósítására, illetve a megyebeli vállalkozások szakmai támogatásának biztosítására. A konferencián szóba került: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működik a hetedik legtöbb vállalkozás. Kutatásfejlesztés és innovációs céllal 2015 és 2018 között 103 projekt révén 5,6 milliárd forint támogatást kaptak a megyei szervezetek.

A források kilencvenhat százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz került. A pályázatok elsősorban a műszaki területeket érintették, azon belül viszont viszonylag széles spektrumot lefedtek, úgy mint élelmiszer-ipar, épülettechnológia, gyártástechnológia és alkatrészgyártás.

A keddi fórumon a szakemberek aláhúzták: a magyar gazdaság teljesítőképessége fokozható, amennyiben sikerül növelni a kkv-szektor innovációs képességét.

TG
hirdetés