Az első nyíregyházi megemlékezés

Az első nyíregyházi megemlékezés
© Fotó: KM-reprodukció
Nyíregyháza – Harminchárom év után először emlékezhetett meg az ország – így Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népe is – az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról 1989. október 23-án.

Az ünneplés fényét emelte, hogy ezen a napon kikiáltották a Magyar Köztársaságot. Lapunk így számolt be az eseményekről:

Tiszteletadás

„Nyíregyházán már délben koszorúzással kezdődött az ünnepség, amikor az egyházak, politikai pártok és szervezetek, a városi tanács képviselői koszorút helyeztek el Kossuth szobránál. (…) Délután a temetőben megkoszorúzták a népfelkelés két nyíregyházi mártírjának, Szi­lágyi Lászlónak és Tomasovszky Andrásnak a sírját, majd a Gyermek- és Ifjúságvédő Intézethez vonultak, ahol az 1948 után ártatlanul meghurcolt emberek emlékére állított emléktáblánál helyezték el a kegyelet virágait.” Ezután fáklyákkal és nemzetiszínű zászlókkal vonultak az ünnepség résztvevői a Kossuth térre, ahol addigra több százan gyűltek már össze a gyertyákkal kivilágított szobor körül.

A politikai pártok képviselői felidézték és méltatták az 1956-os eseményeket, melyeknek óriási szerepük volt a köztársaság kikiáltásában. Hasonlóképpen emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról Tiszavasváriban és Mátészalkán is.

KM
hirdetés