Az első száz eredményes év

Akt.:
Az első száz eredményes év
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Csütörtökön ünnepelték a „háromszor született” Zrínyi Ilona Gimnázium 100 éves jubileumát.


Gombostűt se nagyon lehetett leejteni tegnap a 100 esztendős jubileumát ünneplő Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, hiszen az iskola egykori és a mostani diákjai, az esemény díszvendégei zsúfolásig megtöltötték a hatalmas helyiséget. Könyvtáravatás, beiskolázási kampány, öregfiúk sportmérkőzése, iskolai ünnepségek és bálok, sütivásárok, egészségnapok, diákbálok – így sorjáztak egymás után a vetített képek az ünnepséget megelőző percekben, s volt mit közszemlére tenni a színpad fölött elhelyezett kivetítő vásznán, annyi emlék gyűlt össze a tanintézmény fotóalbumában az elmúlt száz esztendő alatt.
– Bátorság és előrelátás kellett ahhoz, hogy ez a gimnázium létrejöhessen 1917-ben – emlékeztetett ünnepi köszöntőjében Pintér Miklós, a gimnázium nyugalmazott címzetes igazgatója az iskolazászló bevonulása és átvétele után. – Ezt a gimnáziumot az tartotta meg 100 éven keresztül, hogy értéket hordozott, értéket képviselt és értéket adott át, s kiemelt fontossággal kezelte a tehetséggondozást és az egyenlő esélyek biztosítósítását – hangsúlyozta, személyes sorsa ajándékának nevezve, hogy ennek a száz évnek részese lehetett.

Huszárné Kádár Ibolya igazgató is szeretettel köszöntött mindenkit, aki részese, tanúja és örököse ennek a száz évnek. Fejet hajtott az evangélikus leánygimnázium alapító, Geduly Henrik püspök nagysága előtt, s a zrínyit jellemző karaktervonásokról szólva – amelyeket az iskolát köszöntő digitális üzenetek is alátámasztanak – három jellemzőt emelt ki: az iskolai jólétet és pozitív légkört, a tanár-diák viszonyban megnyilvánuló egyensúlyt, és az identitás, ami büszkeséggel és érzelmekkel telített. – Zrínyisnek lenni kegyelmi állapot, ugyanakkor a felelősségünk is óriási, hiszen évszázados múlttal predesztinál, hogy jó iskolát csináljunk – zárta mondanivalóját az iskolavezető.

– Zrínyis diáknak lenni Nyíregyházán mindig is rangot jelentett – csatlakozott a korábban szólókhoz Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, kiemelve, hogy az iskola biztos alapot ad a diákoknak a felnőtt életük kezdéséhez, tudást, amit életük végéig fejleszthetnek, s egy közösséget is, ami nem csak az iskolához, de a városhoz is köti a tanulókat. – Tudom, hogy száz egy indokolt iskolafelújítást is előrevetít, s a jövő héten el is indítunk egy közbeszerzési pályázatot, ami a következő száz év infrastrukturális alapjának a megteremtéshez kell – ígérte meg a városvezető.

– Én nem csak zrínyis voltam, zrínyis vagyok, s annak lenni egy természetes létállapot. Az itteni pedagógusok hittek bennünk, amiért örökké hálásak lehetünk. Legyen ez az iskola még sok százéves, s vértezze fel a diákjait, hittel, tűzzel, lendülettel és bátorsággal – fogalmazta meg Gaszperné Román Margit a Nyíregyházi Tankerületi Központ Igazgatója.

– Én magam is csak köszönni tudom, hogy részese lehettem a zrínyis éveknek, s nagyon sokat kaptam az iskolától. Jó volt ide járni – hangsúlyozta végezetül dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki 1974 és 1978 között koptatta a Zrínyi padjait.

Üzenetek a köszönet hangján

– A zrínyis tanáraink és osztálytársaink adták a szárnyainkat nekünk, hogy álmainkat kergethessük – küldte el digitális üzenetét a száz éves intézmény közösségének Márka Szabolcs asztrofizikus a Columbia Egyetem professzora. Hági Zsanett marketingasszisztens azt írta, hogy leginkább azért szerette a Zrínyit, mert soha nem éreztem azt, hogy mindig mindenből tökéletesnek kellene lenni. – A tanáraink inkább arra ösztönöztek, hogy találjuk meg a saját utunkat, s abban próbáljunk meg jeleskedni – fogalmazott. Dr. Torkos Katalin szociológus, egyetemi docens a minden területen körülvevő nagyfokú szabadságot köszönte meg, ami a mai napig meghatározó a szabad tudományos gondolkodásában és életszemléletében. Végül egy vidám üzenet is jött Ráskó Eszter HR-vezetőtől, humoristától, ami így szólt: – Bár a miskolci osztálykiránduláson elkobozták az összes borunkat, már nem haragszunk.

KM
hirdetés