Az eltűnt közösségre emlékeztek Kisvárdán

Az eltűnt közösségre emlékeztek Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A kisvárdai Rétközi Múzeum, Kisvárda Város Önkormányzata, a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság és a KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság rendezésében Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán, május 30–án, délelőtt tizenegy órától emlékeztek a 74 évvel ezelőtti a szomorú eseménysorozatra.

Fotókiállítás és főkántori koncert

A Konferencia Központban, Dr. Wofkori Mária a történész, a Rétközi Múzeum igazgatója üdvözlő szavait követően, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere emlékezett a 74 évvel ezelőtti eseményekre. Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetőjének, „Jeruzsálem arcai” című fotókiállítását, maga az alkotó mutatta be. A megemlékezésen részt vettek a szatmárnémeti, a debreceni, a miskolci Zsidó hitközségek képviselői.

Ezt követően Markovics Zsolt a Zsidó Hitközség miskolci főrabbija –Kisvárdához ezer szállal kötődő– mondott emlékező szavakat és „gyászimát”. Zucker Immánuel az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem és a Bét Jehuda közösség főkántorának nagysikerű koncertjét hallgathatták meg az emlékezés résztvevői, zongorán Neumark Zoltán zongoraművész kísérte. A koncert befejezéseként egy különleges egyveleggel együtt énekeltek és táncoltak a megemlékezés résztvevői.
varda1

Végezetül dr.Grósz Zsuzsanna, a debreceni zsidó Hitközség elnökhelyettese emlékezet kisvárdai gyermek és fiatalkori éveire.

A zsidó hitközségek képviselői ezt követően megtekintették a felújítás alatt lévő Zsinagógát –Rétközi Múzeumot– ahol –kadissal– előcsarnokban fölmagasló a felújítás miatt letakart márványfalak névzuhataga előtt az emlékezés gyertyájával emlékeztek. Ők az Auschwitz fölötti hamuszint égbe temettettek.

A „Jeruzsálem arcai” című kiállítás június 20–ig. tekinthető meg a Konferencia Központban.

Május 30–án délután öt órától a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Kisvárdai Gyülekezete tartott a holokauszt áldozataira való emlékezést, a Várday István u. 7 szám alatti Galilea Háztemplomban.

– Vincze Péter –
hirdetés