Helyi közélet

2015.09.24. 18:44

Irány Erdély, Székelyföld!

Nyíregyháza - A „legmagyarabb” erdélyi városba, Barótra visz az Eötvös-iskola végzőseinek újabb kerékpáros útja.

Nyíregyháza - A „legmagyarabb” erdélyi városba, Barótra visz az Eötvös-iskola végzőseinek újabb kerékpáros útja.

Az Eötvös-gyakorlóiskola nyelvi előkészítős osztályába járva nekünk e tanév az utolsó, amit az alma materben eltölthetünk még. Zsúfolt, de különleges és érdekes időszak elé nézünk. Tanulunk, készülünk a szalagavatóra, és lelkileg már hangolódunk a majdani ballagásra és az érettségi megmérettetésre is. Mindeközben szeretnénk kihasználni azokat a szabadidő-eltöltési lehetőségeket, amelyeket az iskolánk nyújthat még nekünk.

Autóval és kerékpárral

Az osztálytársaimmal együtt éppen ezért jelentkeztünk arra a turisztikai programra, amelynek célja Erdély, Székelyföld csodálatos vidékének, a Barcaság északi részének felfedezése. Iskolaigazgatónknak, dr. Komáromi Istvánnak köszönhetően immár ötödik alkalommal vághatunk neki annak a csodálatos útnak, amelynek cél­állomása az észak-barcasági Erdővidék központja. Barót a „legmagyarabb” erdélyi város, ahol a partneriskolánk, a Baróti Szabó Dávid Líceum vendégszeretetét élvezhetjük majd.

Miután immár ötödször készülünk ilyen programra, korábbi élményeink és tapasztalataink alapján messzemenően alá tudjuk támasztani Orbán Balázs (Erdély legautentikusabb 19. századi leírója) gondolatait, miszerint Erdély, a szép Székelyföld hazánk „legérdekébresztőbb” része.

Az Erdővidék felfedezésére és megismerésére szervezett program során először egy 550 kilométeres autóutat teszünk meg, amely a Partium és a Mezőség szép tájain át (Nagykároly, Zilah, Kolozsvár, Marosvásárhely, Torda és Segesvár-Fehéregyháza) vezet a Barcaság északi részébe, a Hargita hegység déli lábaihoz, az Olt folyó kanyarulatának vidékére. Az itt eltöltendő egy hét és közel 200 kilométer kerékpáros út alatt többek között Barótot és környékét, valamint számos bűbájos kis észak-barcasági települést fogunk megismerni.

Kitörölhetetlen színfolt lesz

Minden bizonnyal ismét óriási élményt és rengeteg iskolán, tanórán kívüli ismeretet, tapasztalatot nyújt majd nekünk (is) ez a program, amely üde színfoltként marad meg emlékeinkben az Eötvös-gyakorlóiskolában eltöltött diák­évek mellett.

Pál Attila, Sándor Attila (13. C)


Világszenzáció a gumós fogú őselefánt

A természetföldrajzi, történelmi és néprajzi felfedezőtúránk során eljutunk majd abba a felsőrákosi külszíni lignitbányába, ahol a közelmúltban egyedülállóan, s viszonylagos épségben rábukkantak arra a gumós fogú őselefántra, amelynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Hasonló élményben lesz majd részünk abban az Olt-parti alsórákosi bazaltbányában, ahol megcsodálhatjuk a hatszöges oszlopos formában egykoron felszínre ömlő „bazaltorgonákat”.

Az irodalmi emlékek nyomában járva csapatunk ismét eljuthat a híres meseíró, Benedek Elek szülőházában berendezett villába. Ipartörténeti felfedezőutunkon elkerekezünk majd Bódvajba, abba a vashámorba, ahol is Gábor Áron a háromszéki honvédő harcok első két ágyúját öntötte.

Bibarcfalva, Köpec, Miklósvár és Nagyajta jellegzetes, nyugalmat árasztó templomait is felkeressük majd. Az utolsó napon, terveink szerint, egy ikervulkánhoz látogatunk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában