Az ember már a Marson is gyilkolt?

Az ember már a Marson is gyilkolt?
Harminc évvel ezelőtt a NASA útjára bocsátotta a Viking űrprogramját, a vörös bolygó felé. Élet után kutattak a Marson, ám ahogy egy mai tudós nyilatkozta, többet pusztítottak el, mint amennyit feltételeztek.

Mint ahogy azt az Amerikai Csillagász Társaság összejövetelén vasárnap publikálták, 1976-77 között a Viking program emberi élethez hasonlót keresett a Marson, ám ugráló zöld emberkék helyett üres hajóval tértek vissza a Földre.

Földi furcsaságok
Földünk is produkál meglepő dolgokat, néhány éve például egy erősen savas kémhatású folyót fedeztek fel Spanyolországban, amiben élő organizmusok úszkáltak, vagy elég ha a jéggel borított tavakra gondolunk az Antarktiszon.

Dirk Schulze-Makuch, a kutatás egyik vezetője a tanulmányban kifejti, hogy a sós víz a legmakulátlanabb közeg az élő sejteknek, logikusan tehát a Marson is hasonlót kerestek először. – A Földi körülmények nem találhatók meg a vörös bolygón, adottak a Mars száraz és hideg kondíciói. Az életnek tehát egy ilyen közegben víz és hidrogén peroxid szükséges a kialakuláshoz. Ez a folyadék képes rendkívül alacsony hőmérsékleten is életben tartani a sejteket, anélkül, hogy azok károsodnának.

A Viking a hetvenes években nem gondolt erre a lehetőségre, és felmelegítették bizonyos területen a talajt. Erre azért volt szükség, hogy megtudják mi a lapul a mélyben, valamint, hogy megvizsgálják a talajszerkezet reagálását a hőre. Ezzel azonban több mikroorganizmust is elpusztítottak. Sajnos a mikrobiológiai szempontokat figyelmen kívül hagyták.


Schulze-Makuch-csal sokan egyetértenek, ugyanakkor nem hibáztathatóak az akkori űrkutatók, hiszen nem volt kezükben akkora tudásbázis, illetve nem ilyen specifikus, túlságosan Föld-centrikusan kutattak. – Csak azt találták amit kerestek, ha arra nem leltek rá, eredménytelennek minősítették az akciót – állítja Katherine Freeman, a téma egyik szakértője.

A NASA idén nyáron újabb Mars akciót tervez, Phoenix névre keresztelve, ők már óvatosabbak a vérmes tudóssal szemben, Chris McKay, mikrobiológus elismeri a logikus gondolkodást, de mégis bizonyítékot várna Schulze-Makuch-tól.

Az Amerikai Csillagász Társaság honlapja

NASA Phoenix projekt
hirdetés