Az emlékezés apró mécslángja

Sok család már pénteken megvásárolta a virágokat, koszorúkat
Sok család már pénteken megvásárolta a virágokat, koszorúkat - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyeszerte több százezren kelnek útra a napokban, hogy felkeressék szeretteik sírját.

Mindenszentekhez és a halottak napjához közeledve több százezren indulnak útra szerte a megyében, hogy leróják kegyeletüket rokonaik, barátaik sírjánál. Ezekben a napokban sok-sok apró mécsesláng világítja meg az elhunyt szeretteikre emlékezők szívét és virágba borulnak a sírkertek.

Hosszabb nyitvatartás

A nyíregyházi Északi temetőt közel százezren keresik fel az év ezen időszakában.

– Szombattól keddig meghosszabbított nyitvatartással, 7 és 20 óra, míg november 2-án, szerdán reggel hét és délután öt óra között várjuk a látogatókat, akik az ünnep idején a gyorsabb haladás érdekében négy kapun át közelíthetik meg szeretteik nyughelyét – tudatta lapunkkal Róka Zsolt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője hozzátette: november 1-jén hét és tíz óra között hajthatnak be a gépjárművel érkezők a temető területére, amit 11-ig mindenképpen el kell hagyniuk. A parkolás ingyenes, kedden a forgalmi viszonyoktól és a sírkert zsúfoltságától függően előfordulhat időszakos forgalom- és behajtási korlátozás.

– Hagyományainkhoz híven az idén is bemutatót tartunk temetkezési kellékekből a Korányi Frigyes utcai ravatalozóban. A Hősök temetőjében hétfőn 14 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, melynek keretében 2800 síron tizennégy nemzet első világháborúban elesett katonáiért gyújtunk mécsest.

Hétfőn és kedden ingyenes a megállás a NYÍRVV üzemeltetetésében lévő nyíregyházi parkolóhelyeken. Ezeken a napokon a parkolási ügyfélszolgálat is zárva lesz – tájékoztatott Szabó Edina, a társaság szóvivője.

A forgalmas közutak és a nagyobb temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre számíthatunk a hosszú hétvégén. A zavartalan közlekedés érdekében és a lopások, autófeltörések megakadályozására polgárőrök és önkéntes közösségi szolgálatukat teljesítő diákok is segítik a rendőrség munkáját. Arra kérik a látogatókat, hogy autójukat minden esetben gondosan zárják be, értékeket ne hagyjanak benne, lehetőleg a kijelölt, őrzött parkolóhelyeket vegyék igénybe és tartsák be a KRESZ szabályait. Emellett nagyon ügyeljenek csomagjaikra, irataikat, pénzüket táskájuk vagy ruházatuk belső zsebében tartsák, és ne tárolják bankkártyájuk mellett annak PIN-kódját.

Évente húsz

Az ünnep a tapasztalatok alapján sajnos a tűzoltóknak is bőven ad munkát.

– November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan riasztás érkezik, amikor mécsesek, koszorúk okoznak tüzet. Az esetek többségében csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, de minden esztendőben előfordul, hogy egyetlen kegyeleti gyertya miatt egész lakások, épületek semmisülnek meg – mutatott rá Dóka Imre.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense kifejtette: a tűzeseteket leg­gyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, az otthonokban pedig a függönyön és asztalterítőn át továbbterjednek.

Sírkertekben csak tartóban lévő mécsest tanácsos meg­gyújtani, melyeket távozás előtt el kell oltani.

– KM –


Temetői rend

A nyírbátori köztemetőbe szombattól keddig gépkocsival csak érvényes mozgássérültkártyával lehet behajtani. Szombattól hétfőig 7-től 20 óráig (a meghosszabbított nyitvatartásnak megfelelően), kedden már csak 9 óráig lehet behajtani, és tízig el is kell hagyni autóval a sírkertet. A nagy forgalom és tömeg miatt a temető környékén a négynapos ünnep alatt Nyírbátorban is rendőrök segítik majd a parkolást.

A mátészalkai temetőben péntektől 8 és 20 óra között engedik be a látogatókat. Parkolni a köztemető főbejárata előtt, a Meggyesi úton, a kerékpárút mellett lévő zúzottköves felületen, az annak szomszédságában lévő aszfaltozott területen, valamint az Arad utcán, a sírkert hátsó bejáratának kerítése mellett lehet. Az előző évekhez hasonlóan szombattól keddig buszjáratokat biztosítanak a hatékonyabb közlekedés érdekében.


Vonaton is, buszon is

A négynapos pihenőidő alatt egymilliónál több utasra számít a MÁV, november 1-jén pedig az átlagos vasárnapi utasforgalomhoz képest várhatóan kétszer annyian, több mint 280 ezren utaznak vonattal. A várható utasforgalmi igényekhez igazodva a vasúttársaság az összes rendelkezésére álló üzemképes járművét felhasználja a hosszú hétvégén, az InterCity vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak. Október 30-án és 31-én az ünnepnapra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak a vonatok.

A Szabolcs Volán Zrt. járatai szombaton és hétfőn a szabadnapra, vasárnap a munkaszüneti napra, kedden pedig a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.
hirdetés