Az enyészet az úr a Vár-tónál

Az enyészet az úr a Vár-tónál
Kisvárda – Az ember rombolásának nyomai a tanösvényen és környékén is tetten érhetők.Vár-tó. Korábbi cikkeink gyűjteménye [.pdf – 89KB]

A kisvárdai várat egykor vizesárok védte. A mocsaras terület természetes védővonalként szolgált. A vár déli oldalán, a város felőli részen található a háromhektáros Vár–tó. A WWF Magyarország „kisvizek védelme” program keretében, a város jelentős anyagi ráfordításával 2001–ben létrehozták a vár melletti biológiai mikrokörnyezetet bemutató tanösvényt. A város önkormányzati képviselő–testülete 2003 júniusában, a Vár-tó és tanösvény hasznosítására vonatkozó cselekvési programot hagyott jóvá oktatási intézményei számára.

Természetbarát magatartás

A „Természetet” megtanulni csak a természetben lehet pedagógiai alapelv céljaként megfogalmazottak szerint, a Vár–tó és tanösvény adta lehetőség a legjobb a környezet és természetbarát magatartás kialakítására. Az elmúlt évvel befejeződött program szerint, fokozott gondot kellett volna fordítani a tanösvény és szűkebb környezetének tisztaságára, a növénybiológiájának, fajainak bővítésére, az elpusztultak helyett újak telepítésére.

Szép tervek voltak

Mindezeknek a feltételeknek biztosításához az önkormányzati képviselő–testület nyújtott volna anyagi támogatást. A munkát a város oktatási intézményeinek tanulói végezték volna el. Egy városi szintű alapítvány létrehozását is tervbe vették, melynek bevételét a természetvédelemre és erre a területre használták volna fel. Fákat, bokrokat ültettek volna a tanösvény mentén, interaktív fajátékok készítését és elhelyezését tervezték, valamint madáretetők elhelyezése szerepelt az elképzelésekben. Tervezték a szemetesek gyakoribb ürítését is, a Vár és a Városmajor utca közötti átjáró lezárását, hogy autó ne szennyezze itt a környezetet. A tervekben szerepelt még a Vár utca felől híd építése.

Elvetélt program

Sajnos, a cselekvési program elvetélt. Eltűntek a kihelyezett tájékoztató táblák, elhordták a kialakított „osztályterem” padjait és tanári asztalát is. Az eltelt idő alatt a Vár–tó szépsége megmaradt, de a környezetről való emberi gondoskodás helyett az emberi rombolás nyomait viseli magán napjainkban a tanösvény és környéke.








hirdetés