Az Erdők Hetét ünnepelték Nyíregyházán

Az Erdők Hetét ünnepelték Nyíregyházán
Nyíregyháza – Érdekes programok várták az érdeklődőket Nyíregyházán, a XX. Erdők Hete rendezvényein. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola ismét megszervezte a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot.

A Sóstói-erdőben megrendezett, tanösvény jellegű sétán az óvodások és kisiskolások az erdőben zajló munkákkal ismerkedtek. Megtudhatták egyebek mellett, hogy mire lehet használni a fát, hogyan zajlik a fakitermelés, láttak csemeteültetést és makkvetést, valamint megtudhatták azt is, mi az a gyérítés. Előzetesen több mint 1300-an regisztráltak, végül a rossz idő ellenére két nap alatt mintegy 470 gyerek és 60 felnőtt vett részt a programon.

Ismét sor került „Kiből lesz az erdész„ akadályversenyre is, amire 7 nyíregyházi iskola 28 csapata juttatta el kitöltött feladatlapját. A verseny döntőjén hat csapat vehetett részt a Sóstói-erdőben. A végső győzelmet az Apáczai Csere János Általános Iskola „Természetőrzők” csapata szerezte meg, megelőzve a Bem József Általános Iskola „A természet lányai” elnevezésű gárdáját és a Móricz Zsigmond Általános Iskola „Zöld csapatát.”

Szombaton pedig a már megszokott NYÍRERDŐ Nap várta a családokat az Erdei Tornapályánál. A kilencedik alkalommal megrendezett programon kipróbálhatták magukat a résztvevők erdei futóversenyen és családi sorversenyen, sőt, a legerősebbek rönkhajító versenyen is részt vehettek. Nagy sikere volt a Vadjaink nyomában elnevezésű több állomásos játéknak is. Tájfutással, az erdészeti és vadászati bemutatókon való részvétellel, kvízkérdésekre adott helyes válaszokkal, kézműveskedéssel vagy az E-misszó Egyesület Erdőpásztor asztalának meglátogatásával lehetett pecséteket szerezni. A játékon – az élmények mellett – egy ráégetett állatnyomot tartalmazó fakorong volt a „díj”. Emellett számos zenei előadás, madárgyűrűzés, erdei termékek kóstolója, íjászat, lovaskocsizás szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat a nap folyamán – foglalta össze az Erdők Hete eseményeit Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

– Vereb István –
hirdetés