Az érintettek támogatását kéri a képviselő

Támogatást kérnek
Támogatást kérnek
Vásárosnamény – Sorsára hagyják a Bereget, sorsára hagyják Szatmárt – mondta Vásárosnaményban dr. Apáti István országgyűlési képviselő azon a demonstráción, aminek keretében a SzSzB megyei Egészségügyi Holding átszervezése miatt tervezett ágyszám csökkentés és átszervezés ellen tiltakoztak.

Az aláírt ívekkel akarja a parlament őszi ülésszakán bizonyítani a Jobbik képviselője, hogy a megye peremén élők nem akarják az átszervezést, nem akarnak rosszabb ellátásban részesülni, mint eddig. A képviselő kifejtette: van pénz a kormányzati Audik tankolására, van pénz a holdingban is, hiszen amióta a Fidesz vezette holding működik, 500 milliót költöttek el informatikai rendszerre, és a központi gyógyszer ellátás korszerűsítésére, 219 vezető képzésére kiadtak 335 millió forintot, ezen túl 3 milliárd forintért 1250 négyzetméter főzőkonyhát, éttermet és parkoló megépítésére került sor.

A holding korábbi vezetője ellen 50 és 500 millió forintos hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi eljárás. Mennyi kötszer, gyógyszer, hány mentő gépkocsi vásárlása, hány havi fűtés és villanyszámla lett volna kifizethető az eltűnt pénzből, és ezután kérik a naményi, mátészalkai, fehérgyarmati emberektől, hogy törődjenek bele, az átszervezésbe?

Adorján Béla a Megyei Közgyűlés tagja halálba indulókat köszöntött. Álláspontja szerint – halálra ítélte a Beregben élőket a politika. Ez a kórház 230 ággyal működött, a holding gyilkos fúziója előtt, a tervek szerint 40 ággyal fog működi. Ennyit szánnak az érintett térségben élő 40 ezer emberre. Ez a halálba indulóknak elég, de a gyógyulni kívánóknak nem. Az sem vígasz, hogy a leépítés nem most kezdődött, hiszen az orvosok elvándorolnak, az ápolók túlterheltek, szinte már csak kötelesség tudatból dolgoznak, nincs eszköz. Nincs pénz a mentők futására két mentő jut a beregi embereknek, meg egy 14 éves esetkocsi. Fehérgyarmaton több tízmillió forintért helikopter leszálló pályát építenek. Azt javasoltuk, ehelyett vegyenek két esetkocsit Vásárosnaménynak, mert életet fog menteni. Azzal utasították el, hogy az EU erre nem ad pénzt, csak helikopter leszálló pályára.

A bezárásra ítélt sürgősségi osztály egy év alatt több mint 11 ezer embert látott el, mentett meg a haláltól. A fejlődést a 40 ágy jelenti, amiből 25 belgyógyászati és 15 gyermekágy lesz, ám azt nem mondják, hogy ezzel egy időben Mátészalkán meg bezárják a gyermekosztályt. Szakorvos mondta, hogy ez azt jelentheti, hogy két hónapos várakozási idő után kerülhet kórházba bármelyikünk gyermeke. Erre nem lehet igent mondani. Kiszámolta valaki, hogy a betegek szállításával mennyi plusz üzemanyag költség keletkezik, és mennyi a tényleges megtakarítás? Lehet pénzben mérni egyetlen életet – hangzott el a péntek esti demonstráción.

-Pusztai Sándor-
hirdetés