Az értéktár bizottság várja a javaslatokat

A nagyari Petőfi-fa is bekerült a megyei értéktárba
A nagyari Petőfi-fa is bekerült a megyei értéktárba - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Nyolcvankettőre bővült a megyei értéktárban szereplő örökségeink listája.

Találós kérdés: mi a közös a bátorligeti őslápban, a tuzséri Lónyay-kastélyban és a nagydobosi sütőtökben? Szabad a gazda? Többek között ezek a természeti és kulturális örökségek is bekerültek értéktárunkba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság május 8-ai ülésén.

Hagyomány már, hogy az új értékekről egy, a döntéshez kapcsolódó helyszínen számol be a bizottság alelnöke, Baracsi Endre – kedden reggel sem volt ez másként.

Döntőben a tiszaszalkai diákok

– Az értéklistát böngészve feltűnt, hogy legnagyobb megdöbbenésünkre a megyeháza épülete nem szerepel a felsorolásban. Ezt a hiányt a legutóbbi ülésen pótoltuk. A gyönyörű, Alpár Ignác tervezte épület nemcsak a megye méltó dísze, de az ország ékessége is, így nem kérdés, hogy helye van a megyei értéktárban. Emellett feljegyzett értékeinket gazdagítja ezentúl a bátorligeti ősláp, Fényi-erdő és „nyomási” nagylegelő, a vitkai platánsor, a nagyari Petőfi-fa, Koszta Zoltán kisvárdai bőrműves mester ősi magyar motívumkincsre és hagyományokra épülő művészete, a tuzséri Lónyay-kastély és a nagydobosi sütőtök – sorolta Baracsi Endre, aki kitért a megyei értéktár-vetélkedőre is.

– A versennyel a szabolcs-szatmár-beregi iskolásokat céloztuk meg – sikeresen, hiszen felhívásunkra hetven intézmény jelentkezett. Egy-egy általános és középiskolás csapat képviselt minket a Lakiteleken rendezett országos elődöntőben, amit magasan nyertek a tiszaszalkai diákok, bejutva a május 19-ei fináléba.

– KM-CsA –
hirdetés