Az esőzések hátráltatták a munkát

Az őszi búza betakarítása egyelőre lassan halad
Az őszi búza betakarítása egyelőre lassan halad - © Fotó: Km-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A magborsó betakarítása túljutott már a háromnegyedén.

– Az időjárás lassítja a betakarítási munkát, de érdemi lemaradást eddig még nem okozott. Az április-májusi időjárás nem kedvezett a kalászosok fejlődésének és hozamainak. Az áprilisi aszályos időszak kihatott a kalászok fejlődésére, kisebbek lettek a szemek, így nem fejlődtek ki rendesen.

– A később megérkező, helyenként nagy és heves csapadék érezhető károkat okozott belvízfoltok, kalászmeghajlás és kiverődés formájában – tudtuk meg Rácz Imrétől.

Lassabb ütemben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: az őszi árpa betakarítása folyamatos, az esőzések miatt lassabb ütemben halad, de így is a vetésterület kétharmadán már végeztek.

– Sajnos, az őszi káposztarepce betakarítása is lassabb. A gyengébb adottságú területeken, a korábban beérett táblákat már levágták, ez elsősorban a kisvárdai körzetre jellemző. A vegyszeres érésgyorsítás következtében már a jobb hozamú táblák is alkalmasak a betakarításra. A becsült termések nagy „szórást” mutatnak, de továbbra is a 3 tonna/hektár látszik reálisnak. A magborsó betakarítása is túljutott már a háromnegyedén, a múlt heti hozamadattól egy kevéssel jobbat mutat (2,45 tonna/hektár), de így is elmarad a tavalyi eredményektől. Legfontosabb gabonánk, az őszi búza betakarítása a megye egyes területein már elkezdődött, de az elmúlt heti esőzések igencsak visszafogják a munkákat. Az eddigi tapasztalatok szerint a szemek nedvessége 16–18 százalékos, ez még nem tárolható, így sokan kivárnak, mert nem szeretnének a későbbiekben szárítani. A hozam közelít a 6 tonna/hektárhoz, ami eddig jobb, mint a tavalyi, de elmarad az idei várakozásoktól – foglalta össze az eddigi tapasztalatokat Rácz Imre.

TG
hirdetés