Az Északi Liga pártja nagytakarításra készül

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. április 10., kedd (MTI) – Az olasz jobboldali párt, az Északi Liga az eddigi vezető, Umberto Bossi félreállását és fia, Renzo lemondását követően nagyszabású tüntetést szervez Bergamóban, átláthatóságot és korrupciómentességet követelve a politikusaitól.

A kedd este fél kilencre meghirdetett tüntetésre az egész Pó-alföldről várják a párt tagjait és támogatóit az Északi Liga fellegvárának tartott Bergamóba. A megmozdulást a párt történelmi vezetője, a volt olasz belügyminiszter Roberto Maroni, az Északi Liga lemondott vezérének, Umberto Bossinak egykori jobbkeze hirdette meg. Maroni saját Facebook-oldalán “nagytakarítást” sürgetett az illegális pártfinanszírozás és korrupció gyanújával övezett pártban. Egyszerre három olasz ügyészség indított vizsgálatot az Északi Liga költségvetési finanszírozásból és tagdíjakból származó vagyonának sorsáról.

A telefonlehallgatások által is megerősített könyvelési ellenőrzések szerint az Északi Liga pártkasszája a Bossi család és az ehhez közel állók rendelkezésére állt. Az ügyészek hat millió eurót keresnek, s a pénzmozgások szálai külföldre vezetnek. Egy nyilvánosságra került videófelvétel azt mutatta, hogy Bossi második fiának, a 24 éves Renzónak a sofőrje szállította a készpénzt a párt pénztárnokától, Francesco Belsitótól. Umberto Bossi április 5-én lemondott a Liga főtitkári székéről, de megtartotta az inkább tiszteletbeli jellegű elnöki tisztséget. A párt vezetését az októberi kongresszusig hármas triumvirátus vette át, melynek egyik tagja Maroni. Renzo Bossi vasárnap jelentette be, hogy távozik Lombardia tartományi testületéből és kedden hivatalosan is lemondott. Az Északi Liga radikálisabb politikusai és a már napok óta interneten tiltakozó párttagság számára ez még kevés: Renzo Bossinak a pártból való kizárását követelik a szintén lemondott pénztárnok Belsito és a “Bossi-klánhoz” tartozó Rosy Mauro, a párt szenátusi alelnökének kizárásával együtt.

Sajtóértesülések szerint az esti tüntetés Maroni megkoronázását szolgálja. Az észak-olasz házfalakon megjelent feliratok Bossi és a tolvajok eltűnését követelik, máshol viszont Maronit kiáltották ki árulónak. “A boszorkányüldözés a párt egységét fenyegeti” – nyilatkozta Matteo Salvini, a párt európai parlamenti képviselője. “Nem tartom valószínűnek Maroni idő előtti pártvezérré való kikiáltását, de a két Bossi félreállásával még nincsen vége a leszámolásnak” – hangoztatta Attilio Fontana, Varese északi ligás polgármestere. Elemzők szerint a darabokra szakadás fenyegeti az 1989-ben Bossi által útjára indított pártot, mely a lehető leggyengébben fog megérkezni a májusi megyei választásokra.

-MTI-
hirdetés