“Az ETT az együttműködés motorjává vált”

Akt.:
“Az ETT az együttműködés motorjává vált”
© Fotó: Janics Attila
Kisvárda – – Közelebb hozza egymáshoz az embereket, lehetőséget teremt a felzárkózásra, és összeköti egymással Európa széleit – ezt mondta a Tisza Európai Területi Társulásról (ETT) Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere azon a csütörtöki nemzetközi konferencián, amelynek előadói arra keresték a választ, hogyan lehet segíteni Ukrajna euro-atlanti integrációját Kárpátalja példáján keresztül.

Az eseményen rész vettek a kárpátaljai államigazgatás és oktatás képviselői, határ menti települések polgármesterei, uniós pályázatokban jártas szakemberek, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, Grezsa István is felszólalt.

Új lendület

A 2015-ben létrejött társulás egyik alapítója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat volt, melyet a csütörtöki rendezvényen Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke képviselt. – A konferencia célja, hogy a régió gazdasági és történelmi helyzetéből kiindulva feltárjuk az együttműködés lehetőségeit, és megvizsgáljuk, mivel tudjuk segíteni Ukrajna integrációs törekvéseit. A társulás révén új lendületet kaptak a két ország kapcsolatai, az ETT az együttműködés motorjává vált. Vannak sikeres projektjeink, ezek egy része az infrastruktúra-fejlesztést, másik része a környezetvédelmet érinti. Kárpátalja fejlődését a magyar kormány is támogatja – kormánybiztos is foglalkozik ezzel a területtel –, de fontos szerepe van a tudásátadásnak és az uniós forrásoknak is – mondta a közgyűlés elnöke.

A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Rivis Mikhailo szerint a társulás nem csak elméletben lehet sikeres, bízik benne, hogy hamarosan kézzel fogható eredményei is lesznek az együttműködésnek. – Felmerült a Kárpátok Eurorégió felélesztésének fontossága: ennek ezért lenne jelentősége, mert ez pótlólagos finanszírozást jelentene a kárpátaljai településeknek, és ez az integrációnak is nagy lökést adna – tette hozzá.

Tartalommal megtölteni

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, az ETT Európában az első olyan társulás volt, amely egy uniós tagállam és egy unión kívüli ország között jött létre, és bár annak nagyon örül, hogy a szervezet azóta is működik, ő korábbra várta az áttörést. – Minél több és minél jobb tartalommal kell megtölteni az együttműködést, mert csak akkor érheti el a célját – fogalmazott a tárcavezető.

– KM –
hirdetés